Ruská stíhačka SU-75 Checkmate sa o pár dní predstaví v Dubaji
05 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Jedna letová hodina stíhačky SU-75 Checkmate je sedemkrát lacnejšia ako americkej F-35. To je iba jeden z mimoriadne zaujímavých údajov, s ktorými sa bude od 14. novembra v Dubaji prezentovať generačne najmodernejší ruský lietajúci bojový stroj.

"Náklady na letovú hodinu pre sľubnú ruskú stíhačku piatej generácie Checkmate (Šachmat) budú sedemkrát nižšie ako náklady jej hlavného konkurenta, amerického F-35, povedal generálny riaditeľ Rostec Sergej Chemezov v rozhovore pre francúzske vydanie Le Figaro." Informuje web vpk.name.

Bojovo efektívnejší, nákladovo výhodnejší

"Medzi piatou generáciou jednomotorových lietadiel a strojmi predchádzajúcich generácií sa porovnateľnými vlastnosťami môže pochváliť len hlavný konkurent Checkmate, F-35. Na rozdiel od F-35 je však naše lietadlo ekonomicky výnosnejšie. Pripomínam že cena letovej hodiny Checkmate je 7-krát nižšia ako cena F-35“, povedal Sergej Chemezov.

V plnej paráde v Dubaji

Zahraničná premiéra SU-75 sa uskutoční na Dubai Airshow 2021 od 14. do 18. novembra. Prototyp Checkmate bol prvýkrát videný na leteckej výstave MAKS-2021.

Ako jeho hlavné prednosti šéf Rostecu vyzdvihol nízku viditeľnosť, moderný radar s aktívnym fázovaným anténnym poľom (AFAR), ako aj schopnosť prispôsobiť stroj potrebám konkrétneho zákazníka.

Pri jeho návrhu bol použitý vývoj na stíhačke Su-57. Navonok sú si tiež podobné, no Checkmate bude výrazne jednoduchší vďaka inštalácii iba jedného motora.

Lietajuca riadiaca veža

Lietadlo je vyrobené pomocou technológie stealth, dostane priestory na zbrane v trupe, najnovšiu avioniku a schopnosť ovládať a riadiť malé bezpilotné lietadlá. Su-75 môže dosiahnuť rýchlosť až 1,9 tisíc kilometrov za hodinu a jeho bojový akčný rádius je tri tisíc kilometrov.

Bude sa montovať v leteckom závode v Komsomolsku na Amure (KnAAZ). Jeho prvý let je naplánovaný na rok 2023 a sériová výroba je naplánovaná na rok 2025.

(Medzititulky red. HD.)

Kto z koho - ruský Suchoj SU-75 v súboji s americkou F-35
Ruskí piloti oznámili, kto vyhrá reálny súboj medzi Su-75 a F-35. Stačili im na to výsledky, ktoré vyprodukoval počítačový letecký simulátor po zadaní letových schopností, zbraňových systémov a iných technických detailov oboch... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Ivan Brožík