Miloš Zeman: Vo funkcii ostáva až do úplného konca
05 | 11 | 2021 I Diana Zaťková
Zeman musel konať! Keďže českí senátori začali zvažovať jeho vyhlásenie za nespôsobilého na úrad, český prezident prisľúbil, že bude slúžiť až do konca svojho funkčného obdobia v roku 2023. A to napriek tomu, že strávil takmer mesiac na jednotke intenzívnej starostlivosti s nezverejnenou diagnózou, píše portál RT.
Je v poriadku

V piatok Zeman v rozhovore odvysielanom na Frekvence 1 povedal, že je v poriadku a schopný dohliadnuť na svoj prezidentský mandát, ktorý potrvá do konca roka 2023. Oznámenie prišlo len deň po tom, čo odišiel z jednotky intenzívnej starostlivosti na rehabilitačné oddelenie.   

Prezident tiež oznámil, že nemá problém s vymenovaním opozičného lídra Petra Fialu za nového premiéra. „Verím, že tam nebude žiadny problém, viete prečo? Pretože Andrej Babiš, s ktorým som pred chvíľou telefonoval, nemá záujem byť premiérom, keďže s ním nikto nechce rokovať,“ povedal český prezident.

Pre šesť ruských podmorských Titanov neexistuje žiaden účinný obranný systém
Perm z projektu 885M triedy Jaseň vstúpi do dejín námorníctva. Stáva sa prvou ponorkou, vybavenou raketovým systémom Zirkon. Ruské námorníctvo takýchto ponoriek v relatívne rýchlom čase prevezme celkovo šesť. Pri ich vhodnom rozmiestnení bude táto... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Zeman už skôr poznamenal, že prvú šancu na zostavenie vlády dá najsilnejšej individuálnej strane, ktorou je strana odchádzajúceho premiéra Babiša. Podľa ústavy môže prezident vymenovať kandidáta podľa vlastného výberu. 

Opustil JIS-ku

Deň po voľbách však Zemana urýchlene previezli na JIS-ku do pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice. Vo štvrtok predstavitelia nemocnice uviedli, že prezidenta previezli na rehabilitačné oddelenie. Jeho stav nezverejnili, hoci české médiá naznačili, že 77- ročný Zeman má problémy s pečeňou. Zemanovho šéfa kabinetu Vratislava Mynára dokonca vyšetrujú za to, že neinformoval parlament o vážnosti stavu svojho šéfa. 

Prezidenta previezli do nemocnice aj v septembri. Je známe, že má rôzne zdravotné problémy vrátane cukrovky, je aj silným fajčiarom a netajísa svojou láskou k alkoholu. 

Zavrie Rusko čoskoro plynový kohútik?
Ruský prezident hrozí prerušením dodávok plynu do jedného z európskych štátov, píše news.de. Stav núdze Moldavská republika, ktorá hraničí s Rumunskom, vyhlásila uprostred vážnej krízy v dodávkach plynu stav núdze. V októbri bol dopyt po plyne v... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová