Hrozí plynová kríza? Slovákov zaujímajú najmä otázky zásob a ceny
05 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Problém s plynom trvá už mesiace, no posledné dni postavili celú Európu do pozoru! Ešte minulý týždeň komodita atakovala minimá z polovice septembra, keď ceny zemného plynu náhle vzrástli o 11 percent. Naše peňaženky to pocítia takmer pri všetkom. 

Plynová stopka

Z ruského polostrova Jamal na severozápade Sibíri, ktorý sa rozprestiera na jednom z najväčších ložísk zemného plynu na svete, putuje denne do Európy cez Bielorusko takmer sto miliónov kubických metrov tejto strategickej komodity. Prietok na stanici v nemeckej obci Mallnow ležiacej na poľských hraniciach sa však v sobotu ráno zastavil.

Trhy zaplavila panika a plyn v reakcii zdražel o 11 percent na 72 eur za megawatthodinu. Pritom ešte pred rokom stála len 14 eur. To ohrozuje, samozrejme, aj slovenský priemysel.

Duslo Šaľa beží na technické minimum a dennodenne zvažujú vypnutie výroby. Z tohto dôvodu bude chýbať obrovské množstvo hnojív, čo sa prejaví na ich cene aj na produkcii poľnohospodárov. „To je efekt snehovej gule a zákazník ho pocíti v peňaženke. Politikov to však zrejme vôbec nezaujíma,“ uviedol šéf Dusla Šaľa Petr Bláha.

A. Belousovová: Správajú sa ako prasce v (našom) žite!
Ako sa zdá, Slováci sú na "rodinkárstvo" ešte stále citliví. O Sulíkovej dcérea inom hovorí Anna Belousovová. "Na výlet do Dubaja minister hospodárstva Sulík zobral svoju dcéru Alexandru a jej zamestnávateľa - advokáta Zigu, " píše Belousovová:... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Hrozí kríza ako v roku 2009?

To, či nám hrozí podobná plynová kríza ako pred vyše 10 rokmi odpovedal pre portál topky.sk výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský. 

"Určite nie. Medzi rokom 2021 a 2009 je podstatný rozdiel a tým je, že na Slovensko v súčasnosti prúdi plyn z troch svetových strán, kým v roku 2009 išlo len o jedinú trasu z východu. V súčasnosti prúdia dodávky zemného plynu z východu z Ukrajiny, zo západu z Českej republiky a z juhu z Maďarska. V roku 2022 k tomu pribudne aj severný smer, po dokončení plynovodného prepojenia medzi Poľskom a Slovenskom," upokojuje situáciu Kvasňovský.

Podľa neho navyše Slovensko v roku 2009 dostávalo výlučne plyn z Ruska, v súčasnosti však máme napojenie na dodávky plynu zo západnej Európy, z juhu v LNG terminálu na ostrove Krk, kam prichádzajú napríklad dodávky z USA a z Kataru.

Hnus! Ďalší brutálny zásah „hrdinov“ v policajnej uniforme (VIDEO)
Muži, ktorí majú pomáhať a chrániť sa opäť predviedli. A opäť to bolo v obchodnom reťazci Lidl, no tentokrát v Piešťanoch. Žeby aj títo policajti túžili po odmene od svojho šéfa? Policajná brutalita za nenosenie rúška sa opäť prejavila v plnej... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

V prípade zníženej dávky máme aj iné možnosti

Slovensko môže, čo sa týka zásob plynu, pokojne spávať aj v súčasnosti. Zásobníky zemného plynu máme totiž naplnené na viac ako 70%, čo pri bežnom priebehu zimnej sezóny stačí na bezproblémové zásobovanie domácností i priemyslu. "V prípade znížených dodávok plynu z východu sa môžeme spoľahnúť aj na západný a južný smer," pridáva alternatívu odborník.

Chladnú hlavu si zachováva aj SPP

Vášne upokojuje aj hovorca SPP Ondrej Šebesta. "S maximálnou zodpovednosťou a úsilím našich expertov preto pristupujeme aj k aktuálnej situácii na trhu s plynom v Európe. SPP má dostatok plynu pre všetkých svojich zákazníkov aj na nadchádzajúce zimné obdobie. Doteraz sme zároveň nezaznamenali žiadne zmeny v dodávkach plynu v rámci nášho nákupného kontraktu. Dodávky prebiehajú štandardne, bez akýchkoľvek obmedzení," tvrdí SPP.

Plyn do podzemných zásobníkov v SPP vraj počas letnej sezóny dopĺňali tak, aby nielen splnili legislatívne požiadavky týkajúce sa štandardu bezpečnosti dodávok plynu, ale zároveň, aby boli aj čo najlepšie pripravení na nadchádzajúcu zimnú sezónu a zabezpečili tak spoľahlivé dodávky plynu pre všetkých zákazníkov.

Danko výletníkom - Ten Dubaj si zaplaťte zo svojho!
Andrej Danko, na sociálnej sieti vyzval účastníkov zájazdu, ktorí sa zúčastnili na výstave Expo v Dubaji a ktorí nemali čo robiť na palube štátneho lietadla, aby si všetky náklady aj ubytovanie vrátane letu zaplatili. "Pán Sulík, kde beriete tú... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ministerstvo hovorí o návrate na októbrovú úroveň

Pochopiteľne otázky ohľadom tejto témy smerovali aj na ministerstvo hospodárstva, ktorému šéfuje Richard Sulík. "Ministerstvo hospodárstva SR monitoruje situáciu týkajúcu sa dodávok zemného plynu na Slovensko ale aj v rámci Európy. Podľa informácii od slovenského prepravcu plynu spoločnosti Eustream, objem prepravovaného ruského plynu cez územie Slovenska sa po poklese zo začiatku novembra vracia na októbrovú úroveň," potvrdzuje koniec "krátkeho výpadku" rezort.

"Zároveň tzv. stress test potvrdil, že  plynové rezervy pre nadchádzajúcu zimnú sezónu na Slovensku sú dostatočné. Radi by sme zdôraznili, že Slovensko po plynovej kríze v roku 2009 prijalo množstvo opatrení, aby sa situácia neopakovala a je veľmi dobre pripravené na prípadné výkyvy dodávok plynu. Prepravné trasy plynu sú diverzifikované, naša prepravná sieť je prepojená s prepravnými sieťami susedných štátov tak, že je možné dovážať zemný plyn na Slovensko aj z iných smerov,“ objasnilo situáciu Sulíkovo ministerstvo.

Rútime sa do pekla a politici si hladkajú ego. Šéf Duslo Šaľa to komentuje bez servítky
Problém s plynom trvá už mesiace, no posledné dni postavili celú Európu do pozoru! Ešte minulý týždeň komodita atakovala minimá z polovice septembra, keď ceny zemného plynu náhle vzrástli o 11 percent. Naše peňaženky to pocítia takmer pri všetkom,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Diana Zaťková