Európska štúdia: Polovica mladých ľudí zažila digitálne násilie
05 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Prejavy nenávisti, urážky a iné formy digitálneho násilia sú na internete veľmi rozšírené. Nie všetky vekové skupiny ale postihuje rovnako, píše nemecký Der Spiegel.

Digitálne násilie môže mať rôzne podoby: diskriminačné komentáre, kyberšikanu, nenávistné prejavy, digitálne vydieranie či nevyžiadané fotografie. Podľa nového celoeurópskeho prieskumu tretina respondentov osobne čelila niektorej z týchto foriem digitálneho násilia.

Reprezentatívnu štúdiu, ktorú Der Spiegel dostal k dispozícii, vypracovali na podnet organizácie obetí Hate Aid a nadácie The Landecker Digital Justice Movement. V štátoch EÚ bolo oslovených celkovo 2 000 ľudí vo veku od 18 do 80 rokov.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Viac „obetí“ je medzi mladšími

Medzi jednotlivými vekovými skupinami sú zreteľné rozdiely. Čím mladšie sú dotknuté osoby, tým častejšie už zažili formy nenávisti na internete. Každý druhý človek v najmladšej vekovej skupine (18 – 35  rokov) už bol osobne zasiahnutý digitálnym násilím.

Počet mladých dospelých, ktorí boli aspoň svedkami digitálneho násilia, je výrazne vyšší: 92 percent mužov a 90 percent žien vo veku 18 – 35 rokov bolo toho svedkom niekoľkokrát, uvádza sa v štúdii. Pre mladú generáciu sa tak digitálne násilie stalo už smutnou realitou.

Vo vekovej skupine 36 – 64 rokov digitálne násilie zasiahlo približne štvrtinu respondentov a vo veku 65 – 80  rokov to bol približne každý desiaty respondent. Mužov sa to týkalo o niekoľko percentuálnych bodov častejšie než žien vo všetkých vekových kategóriách.

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Kritika spoločností pôsobiacich v oblasti sociálnych médií

Veľká časť respondentov kritizovala činnosť spoločností pôsobiacich v oblasti sociálnych médií, ako sú Facebook, Twitter, YouTube a TikTok. Viac ako osem z desiatich opýtaných súhlasilo, alebo rozhodne súhlasilo s tým, že tieto spoločnosti nerobia dostatočné kroky na ochranu používateľov pred digitálnym násilím.

Organizácia Hate Aid iniciovala prieskum v súvislosti s prebiehajúcimi rokovaniami o zákone o digitálnych službách (DSA). Cieľom európskeho legislatívneho balíka je prísnejšia a účinnejšia regulácia digitálnych spoločností. Mnohé detaily sú však stále nejasné.

Politici v EÚ musia "konečne konať a stanoviť jasné pravidlá pre platformy a základné práva používateľov v zákone o digitálnych službách,“ – uviedla Anna-Lena von Hodenbergová, výkonná riaditeľka organizácie Hate Aid, v komentári k výsledkom štúdie, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová