A. Bekmatov: Sem vedú Záborskej pokusy
04 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Mladá žena na fotke sa volala Izabela a pochádzala z Poľska. Zomrela koncom septembra vo veku 30 rokov. Práve jej sa venuje Artur Bekmatov, predseda Socialisti.sk

Prečo sa jej venuje pozornosť

"V 22. týždni tehotenstva jej odtiekla plodová voda. Dieťa nemalo šancu na prežitie. No lekári v obave z nového protiinterrupčného zákona interrupciu nevykonali. Radšej počkali, kým plodu neprestane tĺcť srdce. Pre Izabelu to malo fatálne následky: utrpela septický šok a zomrela." píše Bekmatov v statuse.

Môže ísť o detailný záber, na ktorom je 1 osoba

Zdroj: FB A. Bekmatov

Na Slovensku to nedovoľme!

Za iných okolností by Bekmatov nepoužíval smrť človeka na komunikovanie politickej témy, ale "musím spraviť výnimku. Lebo presne toto nám hrozí aj na Slovensku, ak nevyvinieme dostatočný odpor voči koncentrácii zakomplexovanosti a fanatizmu ultrakonzervatívnych poslancov." Ako dodáva, tých nám postupom času pribúda.

Opäť sa zatvoria brány škôl?
Kým minister školstva Branislav Gröhling hovorí plošnému zatváraniu od leta jasné nie, iný pohľad na situáciu majú odborníci. Tí z čiernych okresov sa podľa denníka Nový Čas začínajú ozývať a volajú po stopke pre prezenčnú výučbu. Branislav... Čítať ďalej
04 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

"Každý druhý mesiac

od roku 2018 sa niekto z politikov naprieč politickým spektrom snaží obmedziť právo žien na interrupciu. Potrebu zasahovať do slobodnej voľby ženy tak možno nájsť medzi poslancami OĽaNO, Sme rodina, neoľudákmi či medzi smerákmi." konštatuje Bekmatov a vo svojom príspevku niektorých aktérov zákonov na obmedzenie interrupcií aj menuje.

Zaujímajú ich deti aj po narodení?

"Títo politici majú vlastný svet. Plný komplexov, fanatizmu a dogiem, ktoré chcú všetkým nasilu vnucovať. Svet, v ktorom netreba riešiť zbrojenie, zdražovanie, nedôstojné podmienky seniorov, prepúšťania, vojnu v polícii, decimáciu súdnictva či stav zdravotníctva." vyratúva mladý socialista. "V ich svete netreba vlastne riešiť ani deti ako také. Len tie nenarodené. Lebo týchto politikov deti zaujímajú, len pokým sa nenarodia. A potom? Nech si žijú aj v chudobe. Hádam sa nebude nejaký Kuffa alebo Vašečka zaoberať tým, či deti na Slovensku majú kam chodiť do školy alebo či majú aspoň jedno teplé jedlo denne..."

A čo pani Záborská?

"V politike funguje už celé dekády. Jediné, na čo sa za ten čas zmohla, je neustále špekulovanie okolo interrupcií. Salámovou metódou: tam sprísniť, tu predĺžiť, tamto podmieniť... A keď jej novinári kladú otvorené otázky, tak sa zo svojich dogmatických postojov, ktoré boli nemoderné už počas renesancie, snaží zbabelo vykrútiť." upozorňuje. "Táto osoba berie celé roky štvor-päť ciferné platy. Ako sa vie vcítiť do situácie mladého páru, ktorý obracia v ruke každé euro desať krát?" pýta sa a konštatuje: "Sú to od reality odtrhnutí dogmatici.

Medicínsky časopis Lancet: Sputnik Light je bezpečný a účinný
Podľa štúdie ruských vedcov, ktorú tento týždeň zverejnil britský medicínsky časopis Lancet je jednodávková vakcína proti covidu19 Sputnik Light pre pacientov bezpečná a účinná. Vážne neželané účinky vedci nezaznamenali. O skutočnosti informovali... Čítať ďalej
04 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Čo na to ľavica?

Bekmatov dlhodobo zdôrazňuje, že ľavica sa nemá v hodnotových sporoch argumentačne prikláňať na žiadnu stranu, ale "Musí jasne formulovať svoje vlastné postoje. Samozrejme, právo ženy na voľbu nespochybňujeme. No v hnutí zároveň upozorňujeme na to, že  táto diskusia postráda ekonomický rozmer. Ak chceme mladé rodiny motivovať k tomu, aby nesiahali ku krajným riešeniam, tak im štát musí vytvoriť podmienky, v ktorých prírastok do rodiny bude v prvom rade radosťou.

Garancia istôt

"Prečo prednovembrové Česko-Slovensko zažilo aj napriek masívnemu praktizovaniu interrupcii populačný boom? Lebo mladé rodiny mali garantované základné životné istoty. Generácia našich rodičov vstupovala do života s istotou práce a strechy nad hlavou. Preto mohli spokojne plánovať založenie trebárs aj viacpočetnej rodiny." vysvetľuje Bekmatov vo svojom príspevku.  "Lenže podmienky fungovania mladých rodin prešli za 30 rokov búrlivými zmenami."

Ako je na tom naša generácia?

"Od vstupu na trh práce fungujeme so stiahnutým zadkom, lebo kedykoľvek môžeme o tú mizerne platenú prácu prísť. Sme radi, ak sa od rodičov môžeme osamostatniť aspoň v tridsiatke. A sloboda výberu spočíva v tom, že si môžeme vybrať akurát to či budeme polovicu výplaty platiť banke ako splátku hypotéky, alebo ako nájomné majiteľovi bytu." ozrejmuje Bekmatov, keby náhodou niekto nevedel: "A  deti sa pre mladé páry stávajú v prvom rade ekonomickou otázkou. Preto ak chceme riešiť skutočnú príčinu problematiky interrupcií a nielen slepú obhajobu dogiem náboženských fanatikov, musíme sa zamerať predovšetkým na to, ako môže štát uľahčiť mladým rodinám prístup k dôstojnej práci a streche nad hlavou."

Krajniak, čo o sebe tvrdí, že je križiak, čelí v parlamente odvolávaniu
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. V stredu podvečer sa začala mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná tomuto jedinému bodu. Poslanci podľa TASR schválili, že budú v stredu rokovať aj po... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | TASR