Vyschol jeden z tatranských symbolov
03 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Skalnaté pleso je rozhodne symbolom Tatier. V ostatných dňoch však ostalo úplne bez vody. Tento zaujímavý jav donútil aj redakciu spravodajstva RTVS, aby pripravila na túto tému reportáž. 

Ešte v piatok bolo "oko"

Teda malá kaluž uprostred. V utorok 2. 11. už to bolo s istou dávkou irónie viac skalnaté ako pleso. „V histórii si neepamätáme (Štátne lesy TANAPu, pozn. red.), že by pleso vyschlo, že by naozaj bolo bez jedinej kvapky vody,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Martina Petránová.

Vyparilo sa

Pleso sa vyparilo. Potvrdil to pre RTVS klimatológ Pavel Faško a vysvetlil: „Keďže pleso je zásobované zrážkovými vodami, je logické, že v období bez zrážok hladina klesne. V uplynulom období bola oblasť našich Tatier chudobnejšia na zrážky, a tak sa voda, prirodzene, odparila.“ Ak výdatne naprší, hladina môže stúpnuť aj počas niekoľkých dní. V utorok však na Skalnatom plese snežilo a tak je dosť možné aj to, že do jari bude pleso bez vody.

Kedy Lengvarskému "prasknú nervy"?
Kritika sa na ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského valí zo všetkých strán. Nespokojný s ním je Igor Matovič, ktorého strana ho do funkcie nominovala. Ministra kritizuje aj jeho predchodca. Na meno mu nevie prísť ani časť verejnosti. Pluska... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Správy spred tristo rokov

Lanovkár Juraj Husovský však tvrdí, že už pred tristo rokmi do týchto končín chodil pleso pozorovať profesor kežmarského lýcea so svojimi žiakmi a už z týchto pozorovaní vieme, že hladina Skalnatého plesa nebola vždy rovnaká. "Sám som zažil," tvrdí Husovský, "že behom roka bolo pleso takmer vyschnuté, ale onedlho takmer pretekalo z brehov."

Kde je príčina?

Podľa Petránovej je možné, že "pri stavbe bola narušená moréna, ale o tom sa môžeme len domnievať." Ani vplyv človeka na ekosystém nie je vylúčený, ani potvrdený.

Boris Kollár dostal v Revúcej darček na ktorý nezabudne!
Predseda NRSR Boris Kollár vo videu predviedol verejnosti, aký darček dostal od občanov Revúcej. Tých prišiel podporiť v ich hneve. Vláda im totiž chce zrušiť súd aj nemocnicu. Kollár má vo svojom najnovšom videu v ruke dlhú lieskovú palicu.... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Petra Demková