Útek cez Stredomorie: Na Sicílii zadržali vyše stovky Afgancov
03 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V tomto roku zahynulo už vyše 1 400 ľudí, ktorí sa snažili dostať do Európy cez Stredozemné more.  Napriek nebezpečenstvu si túto cestu volí čoraz viac Afgancov, ako ukazuje nedávny prípad, píše nemecký Der Spiegel.

V utorok večer dorazilo do prístavu Portopalo di Capo Passero na juhu Sicílie takmer 120 afganských utečencov. Polícia ich zadržala.

Afganci pravdepodobne vyrazili z Grécka alebo Turecka. V poslednom čase prišlo na južné pobrežie Kalábrie veľa ľudí vrátane mnohých Afgancov. Podľa medializovaných správ miestne úradu už túto situáciu nezvládajú.

"Nie je to vojna, ale len potýčka!" - pobrexitový spor medzi Britmi a Francúzmi vrcholí na otvorenom mori (VIDEO)
V máji Londýn a Paríž už vyslali vojnové lode do Lamanšského prielivu. Teraz sa spor o práva na rybolov opäť dostáva na pretras. Najmä z Francúzska prichádzajú bojové tóny, píše nemecký Focus. V spore o brexit medzi Londýnom a Parížom o práva na... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Viac ako 40 ľudí zachránených na mori

Súkromná organizácia SOS Mediterranee zachránila viac ako 40 ľudí v núdzi na mori v centrálnej časti Stredozemného mora. Posádka objavila čln s migrantmi v noci na utorok, asi 200 metrov od svojej lode Ocean Viking, oznámila organizácia. Medzi zachránenými boli štyri ženy a päť detí.

Ľudia stále zomierajú pri pokuse dostať sa do Európy cez Stredozemné more. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) od začiatku roka zahynulo už približne 1 400 ľudí. Podľa oficiálnych údajov došlo vlani k viac ako 1 200 úmrtiam. Odborníci hovoria o vysokom počte neznámych obetí.

Súd v Londýne sa bude zaoberať vydaním Juliana Assangea do USA (VIDEO)
USA chcú napadnúť predchádzajúce rozhodnutie britského súdu, informuje rakúsky Kurier. V Londýne sa začína nové kolo súdneho sporu o možné vydanie zakladateľa Wikileaks Juliana Assangea do USA. Na Kráľovskom súdnom dvore sa začne odvolacie... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zlá vizitka Frontexu

Niekedy pobrežná stráž severoafrických krajín „vyzdvihne“ ľudí a jednoducho ich vráti späť. Der Spiegel a jeho partneri v sérii článkov odhalili, že v Stredozemnom mori pravidelne dochádza k nezákonnému nútenému odsunu a zatláčaniu utečencov.  

Ani vyšetrovacia správa Európskeho parlamentu nevrhá dobré svetlo na európsku agentúru na ochranu hraníc Frontex. Interné dokumenty ukazujú, ako agentúra EÚ kryla zločiny, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Smrť tehotnej ženy podnietila nové demonštrácie proti zákonu o interrupciách v Poľsku
V Poľsku sú interrupcie zakázané takmer vo všetkých prípadoch už dobrý rok. Teraz v nemocnici zomrela žena, pretože lekári jej nechceli vykonať potrat. Aktivisti za práva žien začali nové protesty, píše Der Spiegel. Prísny zákaz interrupcií platí... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová