Súd v Londýne sa bude zaoberať vydaním Juliana Assangea do USA (VIDEO)
03 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

USA chcú napadnúť predchádzajúce rozhodnutie britského súdu, informuje rakúsky Kurier.

V Londýne sa začína nové kolo súdneho sporu o možné vydanie zakladateľa Wikileaks Juliana Assangea do USA. Na Kráľovskom súdnom dvore sa začne odvolacie konanie, v ktorom chcú USA napadnúť predchádzajúce rozhodnutie britského súdu a pokračovať v boji za Assangeovo vydanie.

Hrozí mu až 175 rokov väzenia

Americká justícia chce 50-ročného Austrálčana súdiť na základe obvinení zo špionáže. V USA mu hrozí až 175 rokov väzenia. Sudca v Londýne v januári žiadosť o vydanie zamietol s odvolaním sa na Assangeov zhoršený duševný stav a očakávané podmienky vo väzení v USA.

Dva roky v londýnskom väzení s vysokým stupňom stráženia

Assange je obvinený z krádeže a zverejňovania tajných materiálov z vojenských operácií USA v Iraku a Afganistane spolu s bývalým americkým vojakom Bradleym Manningom, ktorý teraz žije ako transsexuál pod menom Chelsea Manningová. Tým ohrozil informátorov USA. Jeho priaznivci ho považujú za investigatívneho novinára, ktorý upozornil na vojnové zločiny.

Súdny proces bude pokračovať vo štvrtok, ale rýchle rozhodnutie sa neočakáva. Assange je už viac ako dva roky v londýnskom prísne stráženom väzení Belmarsh, dodáva rakúsky Kurier.

(Medzititulky red. HD.)

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová