Položí nasledujúca zima krachujúci turizmus definitívne na lopatky?
03 | 11 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko na covidovej mape tmavne a prevádzky vo viacerých okresoch sa pomaly zatvárajú. A zrejme bude ešte horšie, pretože pandemické predpovede nie sú vôbec dobré. Ba práve naopak.

Slovensko sa podľa Covid automatu zafarbuje na bordovo a čierno, čo je výstraha I. stupňa, najmä pre gastro prevádzky, posilňovne, aquaparky či vodné svety. Ich prevádzkovatelia prežívajú podľa portálu noviny.sk akési smutné „déjà vu“. Pomaly sa teda opakuje situácia spred roka, a tak niektoré „doráňané“ prevádzky dostanú bez tržieb a zákazníkov definitívne K.O.

Prevádzkovatelia nechápu, prečo nemôžu využívať služby aspoň zaočkovaní

Do čiernej, teda najhoršej farby sa maľujú najmä okresy na severe a východe Slovenska, a tak viaceré posilňovne, vodné parky a wellness zariadenia museli svoje prevádzky opäť nútene zatvoriť. A čo je najsmutnejšie, polovica z nich po vlaňajších lockdownoch už teraz lavíruje na hrane prežitia. „V čiernej fáze môžeme fungovať maximálne pre 10 osôb, čo je úplný ekonomický nezmysel“ skonštatoval Peter Kolenčík, prvý viceprezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP). Prevádzkovatelia v čiernych okresoch nechápu, prečo ich služby nemôžu využívať aspoň zaočkovaní ľudia, ktorým naša vláda a „odborníci“ dlhodobo podsúvali argument, že vakcinácia je zdravie a sloboda.

Čierna farba tak znamená stopku aj pre vodný park Bešeňová, ktorý opäť bude musieť bojovať o prežite. O tomto čase v minulosti bol akvapark plný, teraz zíva prázdnotou. Niektoré bazény sú úplne vypustené. Kým v minulosti tu bol veľký problém s parkovaním, teraz sú parkoviská úplne prázdne. „Od pondelka sme ako vodný park uzatvorení. Znamená to, že nemáme denných návštevníkov a ani ubytovaných hostí. Keďže nevieme, ako dlho tentostav bude trvať, nevieme ani predpovedať dôsledky. V každom prípade nebudú dobré,“ hovorí Ivana Gežíková, marketingová manažérka vodného parku Bešeňová. 

Finančník Rattaj: Opatrenia sú nezmyselné politické rozhodnutia
Boj majiteľov reštaurácií, hotelov, fitnescentier či akvaparkov pokračuje. Búria sa proti opatreniam. No nielen oni. Tie sa nepáčia ani plne zaočkovaným. Otvorene ich v rozhovore pre Plusku kritizoval aj známy biznismen s lyžiarskymi strediskami... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ak sa nič nezmení, zimná sezóna bude opäť tragická a podnikatelia skrachujú

„Pokiaľ budú okresy zavreté aj cez zimnú dovolenkovú sezónu, tak pre cestovný ruch to bude ďalšia tvrdá rana,“ netají Martin Vlachynský, analytik INESS. Čierny scenár sa však týka nielen vodných parkov, ale aj iných prevádzok a služieb. Potešiteľný je aspoň fakt, že lyžovať sa zrejme bude i v čiernych okresoch, hoci aktuálny Covid automat nežičí ani pobytom v lyžiarskych strediskách.

Problémnom je, že tamojšie hotely a reštaurácie totiž môžu zostať zatvorené aj počas tohtoročnej zimnej sezóny. „Ak sa nič nezmení, zimná sezóna bude opäť tragická,“ varuje Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR Region Liptov. „Veríme, že našu frustráciu zdieľa viac než 2,5 milióna zaočkovaných Slovákov,“ konštatuje Kolenčík. 

Zatvorené zariadenia cestovného ruchu síce môžu opäť požiadať štát o pomoc, oveľa radšej by však fungovali hoci aj v provizórnom režime. „Úplne najlepšou pomocou by bolo, ak by podniky mohli zostať otvorené a tvorili tržby, ale to si vyžaduje práve zmenu Covid automatu,“ vysvetľuje hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. Či teda budú lyžiarske strediská fungovať aspoň v provizórnom režime, o tom bude rozhodovať vo štvrtok, 4. novembra konzílium odborníkov. O osude celej zimnej turistickej sezóny však rozhodne ministerstvo zdravotníctva. „Minimálne pre zaočkovaných a prípadne pre tých, čo Covid prekonal, by aj čierne okresy mali ostať otvorené,“ myslí si Vlachynský. 

 

Vláda aj túto zimu zrazí cestovný ruch na kolená. Zase chýbajú informácie
13 | 10 | 2021 | Ján Papuga