Opäť sa zatvoria brány škôl?
04 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová
Kým minister školstva Branislav Gröhling hovorí plošnému zatváraniu od leta jasné nie, iný pohľad na situáciu majú odborníci. Tí z čiernych okresov sa podľa denníka Nový Čas začínajú ozývať a volajú po stopke pre prezenčnú výučbu.

Branislav Gröhling argumentuje podľa denníka Nový Čas tým, že približne 10 % žiakov sa vzdeláva dištančne a 90 % prezenčne. Právomoc je ale v rukách regionálnych hygienikov. Podľa hygienik z Martina Tibora Záborského je plošné zatváranie škôl v čiernych okresoch nevyhnutné. Aktuálne opatrenia sú podľa neho nedostatočné. "Z môjho pohľadu by možno postačovali tri-štyri týždne, aby sa naozaj situácia nejakým spôsobom upokojila a deti by sa mohli po pretestovaní vrátiť naspäť do škôl,“ uviedol Záborský pre Nový Čas.

Zdroj z koalície, ktorý je blízky Matovičovi pre denník Nový Čas zverejnil, že je za zatvorenie škôl. Matovič to poprel, ale myslí si, že kompetentní nezvládli situáciu v školácu, pretože chýbajú testy na samotestovanie a sú zrušené rúška.  

Školské odbory už majú Gröhlinga a spol. dosť! Nevylučujú protesty
Problémy slovenského školstva by sa mali konečne začať riešiť odborne, nielen politicky. Pri reformách treba brať do úvahy aj odborné stanoviská a zásadné pripomienky. Podľa TASR to konštatuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | TASR

Epidemilógovia sú za prerušenie prezenčného vyučovania

Ján Mikas, šéf všetkých hygienikov je zdržanlivý, ale podľa denníka Nový Čas si stojí za svojimi podriadenými v regiónoch. "Ak si to epidemiologická situácia v regióne vyžaduje, je možné aj zatvorenie školského zariadenia,“ skonštatovala pre Nový Čas hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Epidemilógovia sú za prerušenie prezenčného vyučovania. Podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej u detí na školách vedie prerušenie vyučovania na 5 dní k prerušeniu prenosu a spomaleniu šírenia. Pre Nový čas uviedla, že toto opatrenie sa často využíva počas chrípkovej epidémie a je účinné. 

Za prerušenie na týždeň až dva je podľa denníka Nový Čas aj epidemiologička Henrieta Hudečková. "Jedna z metód, ako znížiť vrchol, je splošťovanie krivky, čo poznáme aj z chrípkového obdobia, a to prerušením kolektívu, najmä školského. Určite nie dlhodobého, ale napríklad na týždeň, dva," povedala. 

Obchodník s vodkou Heger chce zvýhodňovať očkovaných v čiernych okresoch
Ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 by mali mať prístup do vybraných prevádzok aj v čiernych okresoch. Myslí si to predseda vlády Eduard Heger, informuje TASR. Rozhodnutie však bude na konzíliu odborníkov, skonštatoval na stredajšej tlačovej... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | TASR