V Česku plní JIS-ky viac zaočkovaných!
02 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Obrovské prekvapenie! V českých nemocniciach sa plnia lôžka ľuďmi s ochorením covid-19 vo veku nad 65 rokov. No podľa štatistík väčšinu z pacientov tvoria zaočkovaní! Téme sa venuje portál idnes.cz.

Ochrana vakcíny klesá

Podľa predbežných štatistík ministerstva zdravotníctva za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti, pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac plne očkovaných ako neočkovaných seniorov medzi novo nakazenými.

Ľudí nad 65 rokov bez očkovania je 49,8 percenta a s plným (dvojdávkovým) očkovaním 47,3 percenta. Zvyšok tvoria pacienti s nedokončeným očkovaním. Pred pol rokom sa tieto čísla výrazne líšili.

Potrebná je tretia dávka

Jedným z vysvetlení je, že ochranný efekt vakcinácie podľa ministerstva zdravotníctva s časom klesá. Rizikovej skupine seniorov nad 65 rokov sa tak od 20. septembra odporúča očkovať sa „posilňujúcou“ treťou dávkou. 

Smrť tehotnej ženy podnietila nové demonštrácie proti zákonu o interrupciách v Poľsku
V Poľsku sú interrupcie zakázané takmer vo všetkých prípadoch už dobrý rok. Teraz v nemocnici zomrela žena, pretože lekári jej nechceli vykonať potrat. Aktivisti za práva žien začali nové protesty, píše Der Spiegel. Prísny zákaz interrupcií platí... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Celkovo je teraz v českých nemocniciach s covidom vyše 1 500 ľudí, z toho neočkovaných je 818, teda 54,4 percenta. Aj tu je zrejmé, že ich pomer postupne klesá.

Aj pomer úmrtí nenaočkovaných klesá

Dáta za nedeľu tiež ukazujú, že až dve tretiny novo nakazených nad 65 rokov sú proti koronavírusu naočkovaní. Bez očkovania pribudlo v nedeľu 97 infikovaných a s očkovaním 188. Rozdiel medzi novo nakazenými s očkovaním a bez neho sa v rizikovej skupine v posledných týždňoch zväčšuje.

Priemerný vek nakazených za 14 dní s dokončeným očkovaním je 50 rokov, naopak bez očkovania je to 27 rokov. Aj pomer úmrtí nenaočkovaných ľudí v Česku neustále klesá. V septembri ich bolo 64,4 percenta, v októbri 53,1 percenta. 

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová