NKÚ: Výber programov RTVS nezabezpečuje dostatočnú súťaž
02 | 11 | 2021 I TASR

RTVS pri výbere programov nevytvorila dostatočné súťažné prostredie, ktoré by zamedzilo možným subjektívnym rozhodnutím pri výbere nových formátov do vysielania. Informáciu prináša TASR.

Na pochybenia upozorňuje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v správe o zisteniach z vykonanej kontroly Zmluvné vzťahy v RTVS. Kontrola bola zameraná na obdobie rokov 2018 - 2020 a vybranú vzorku deviatich kontraktov. Na utorňajšom mimoriadnom rokovaní Rady RTVS sumár zistení predstavil  predseda NKÚ Karol Mitrík. Vedenie RTVS i členovia rady na rokovaní upozornili, že pri výbere programov bude vždy prítomný subjektívny dramaturgický pohľad.

R. Bránik: Ľudia s previerkou na prísne tajné nemajú prístup ku každej informácii
"Niekto si tu z nás verejne robí srandu a prechádza mu to. Zjavne sa novinárovi stačí opýtať a uspokojí sa s akoukoľvek odpoveďou. Modly sa neradno dotýkať inak, ako s posvätnou úctou," píše na svojej stránke na sociálnej sieti R.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Mitrík poukázal na to, že pri výbere programov RTVS nepredložila dokumenty, ktoré mali potvrdzovať hodnotiaci a schvaľovací proces výberu. Poukázal tiež na to, že programový riaditeľ v kontrolovanom období bol zároveň predsedom dramaturgickej i programovej rady, čo vytvára priestor pre možné subjektívne rozhodovanie o výbere nových programov.

"NKÚ dospel k záveru, že neboli dodržané postupy, ktoré mali zabezpečiť interné súťažné prostredie, ktorých zmluvné vzťahy sa preverovali. Ak organizácia nedokáže preukázať postup, ako došlo k výberu programov, nemožno vylúčiť subjektívne rozhodovanie, ktoré nie vždy muselo znamenať najhospodárnejšie, najefektívnejšie využitie verejných zdrojov," povedal Mitrík. Zdôraznil, že kontrolóri verifikujú procesnú stránku výberu, nehodnotia kvalitu jednotlivých kontrolovaných diel. NKÚ v kontexte svojich zistení upozorňuje RTVS na potrebu revidovania vnútorných smerníc.

J. Mesík o Hegerovi - ten chlap sa nezastaví pred žiadnou lžou!
"Nezaočkovaní spôsobujú škody, tvrdí Heger. Ak by sa ľudia nad 50 rokov dali dobrovoľne zaočkovať, nemáme čierne okresy a nepotrebujeme opatrenia," vyhlásil premiér Eduard Heger." Na toto vyhlásenie reaguje na sociálnej sieti Juraj Mesík. A čo tak... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na rokovaní uviedol, že hodnotiace zápisnice sú súčasťou dokumentácie, ktorá vyplýva z vedenia jednotlivých titulov v centrálnom registri námetov. Prisľúbil zapracovať návrhy opatrení NKÚ pri optimalizácii interných smerníc. Upozornil však i na to, že pri výbere nových formátov sa vždy bude uplatňovať subjektívny pohľad dramaturgov. "Akokoľvek budú nastavené smernice, vo finále, vždy, každé rozhodnutie o zaradení či nezaradení programu, bude založené na subjektívnom hodnotení členov dramaturgickej rady," upozornil.

Bekmatov Nicholsonovej: Za nekorektné vzťahy EÚ s Ruskom budeme platiť všetci!
Už chápete, pani Nicholsonová, prečo je pre nás Rusko strategický partner? Pýta sa europoslankyne mladý ľavicový politik a redaktor Artur Bekmatov. A hneď jej to aj vysvetľuje. "Rusko sa zaobíde bez vašej liberálnej demokracie, no my sa nezaobídeme... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Diana Zaťková