Keď sa aj zadusíte, vo vlaku rúško mať musíte nasadené!
01 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Na sociálnej sieti polície sa objavilo video z vlaku. Cestujúca si v ňom aj po opakovanej výzve policajtov, ktorých vlakový personál privolal, odmietla nasadiť rúško. Privolaní policajti ju doslova vyniesli z vlaku. Informuje o tom portál topky.sk.

Jasné interné predpisy

Bol tento zákrok policajtov v poriadku? Hovorkyňa trnavskej polície (incident sa stal v Piešťanoch) tvrdí, že  bol. „Polícia prijala oznámenie o žene, ktorá si odmietala nasadiť rúško vo vlaku smerujúceho z Bratislavy do Košíc. Na stanici v meste Piešťany, sa hliadka spojila s vlakvedúcim rýchlika. Ten uviedol, že na základe interných predpisov, sú pri nedodržaní oprávnení cestujúcich z vlaku vylúčiť,“ napísala pre Topky.sk Zlatica Antalová. Dodala, že policajti po príchode do vlaku ženu viackrát vyzvali, aby si nasadila na tvár rúško alebo respirátor. Opakovane odmietla.

Nebola prvá vyvedená z vlaku

Následne, po porade s vlakvedúcim: „Ženu na stanici vyviedli z vlaku. Pri zákroku nebol nikto zranený. Policajti chceli riešiť priestupok na mieste blokovou pokutou, čo žena odmietla. V takýchto prípadoch vec postupujú na prejednanie, na RÚVZ,“ informovala Antalová a dodala, že trnavskí muži zákona evidujú viacero prípadov nerešpektovania pravidiel, kedy museli cestujúcich z vlaku vykázať. Nešlo však len o podobné prípady, ale aj o cestujúcich pod vplyvom alkoholu či agresívnych cestujúcich. 

TOTO si určite prečítajte. Tieto právne rady Harabina vám môžu pomôcť
Štefan Harabin je náš zrejme najznámejší bezrúškovec, na ktorého je zatiaľ krátka nielen polícia, ale aj kompetentné orgány. pretože v zákonoch sa vyzná. Ochota nosiť na tvári rúško je na Slovensku stále menšia a menšia. Ľudia sa búria a odmietajú... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Takýto prípad je ojedinelý

Zvyčajne, ak sa aj stane, že sú policajti privolaní do vlaku, tak po ich príchode prípadne vyzvaní si rúško na tvár nasadia, alebo, ak rúško úplne odmietajú, tak vlak dobrovoľne opustia. „V prípade, ak si osoba naďalej odmieta rúško nasadiť, sú policajti oprávnení uložiť priestupcovi blokovú pokutu. Polícia však rieši každý prípad individuálne, vzhľadom na okolnosti a závažnosť priestupku,“ ozrejmila Antalová. 

Čo na to železničná spoločnosť?

Potvrdila, že skutočne majú interné predpisy, podľa ktorých cestujúci musí mať počas cesty vlakom nasadené rúška či respirátor. Inak môžu byť z vlakovej prepravy vylúčení. Podľa hovorcu Tomáša Kováča môže v takom prípade požiadať vlakvedúci o asistenciu políciu. Tá príde na najbližšiu zastávku vlaku. Zamestnanci spoločnosti nemôžu vo vlaku dať pokutu. „Naši vlakvedúci riešia podobné situácie denne, častokrát aj za asistencie Polície SR, kedy dochádza k upozorneniam, niekedy aj k vylúčeniu cestujúceho z prepravy. V roku 2020 sme zaznamenali 105 prípadov incidentov, kedy cestujúci počas jazdy ignorovali hygienické opatrenia. Tento rok sme doposiaľ zaznamenali 54 nahlásených takýchto prípadov. 13 prípadov bolo pritom riešených vylúčením z prepravy,“ ozrejmil Kováč. Ostatní cestujúci podľa Kováča vnímajú dodržiavanie týchto opatrení pozitívne.

Krčméry: Pri trojkráľovom lockdowne budeme potrebovať políciu
Na Slovensku musíme zvýšiť zaočkovanosť a preočkovať tých, ktorým klesá hladina protilátok. Inak môže dôjsť k efektu otvorených nožníc, uviedol pre TA3 infektológ Vladimír Krčméry. Štvrtú vlnu očakáva začiatkom roku 2022. Pri trojkráľovom lockdowne... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Kontroly nemôžu za meškanie vlakov

Podľa hovorcu ak sa vyskytne meškanie z tohto dôvodu, škody za zdržanie vlakovej dopravy z preukázateľnej viny cestujúceho, sú vymáhateľné. "Pôvodcom takéhoto meškania hrozia v zmysle Prepravného poriadku ZSSK finančné sankcie do výšky až niekoľkých stoviek eur, ktoré môžeme vymáhať aj súdnou cestou,“ upozornil Kováč. 

Cestujúci sú informovaní

A to prostredníctvom nahrávky v informačnom systéme, alebo prostredníctvom vlakového rozhlasu. Ak tak neurobia, zamestnanci ich informujú o hrozbe vylúčenia z prepravy. „Od začiatku prepuknutia pandémie sú povinní tieto nariadenia dodržiavať. Radi by sme zdôraznili, že cestovanie vlakmi je také bezpečné, ako sa sami správame a je dôležité, aby boli samotní cestujúci ohľaduplní a zodpovední,“ uzavrel Kováč.

Matovičova reakcia na neúspech očkovacej lotérie - JEHO TO MRZÍ!
Od začiatku očkovacej lotérie prebehlo 12 týždňov. Včera sa skončila a dnes sa konšpirácia potvrdila - bol to krok riadne vedľa. Viac o tom napísali Topky.sk Autora lotérie to MRZÍ?!? Očkovacia lotéria tu bola vysielaná pod názvom "Byť zdravý je... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Eka Balašková