Stupňujúci sa konflikt s Gréckom: Turecko odmieta prijať späť loď s asi 400 utečencami (VIDEO)
31 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Po poruche motora turecká loď plná utečencov zakotvila na ostrove Kos. Ankara odmieta prijať loď späť, čím ešte viac rozdúchava konflikt s Gréckom, píše Der Spiegel.

Nesplnilo si povinnosti voči EÚ

Takmer 400 utečencov sa vylodilo v Grécku z nákladnej lode plávajúcej pod tureckou vlajkou. Grécke úrady povolili lodi zakotviť. Atény napriek tomu obvinili Ankaru z porušenia dohody o utečencoch s EÚ. "Turecko si opäť nesplnilo svoje povinnosti voči EÚ," - povedal grécky minister obchodného námorníctva Giannis Plakiotakis.

Podľa gréckych úradov loď Murat 729 vyslala ešte v piatok núdzový signál kvôli poškodeniu motora v medzinárodných vodách. Grécko potom povolilo lodi zakotviť v nedeľu ráno v prístave na ostrove Kos. Podľa gréckych úradov sa vylodilo približne 400 utečencov, väčšinou z Afganistanu. Mali byť umiestnení do karantény a testovaní na koronavírus. Šesť osôb bolo zadržaných na výsluch.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Grécko od piatku bezvýsledne žiadalo Turecko, aby loď vzalo späť. Kvôli odmietavému postoju Turecka mu grécke úrady nakoniec povolili zakotviť na ostrove Kos. Plakiotakis obvinil Turecko, že "odmietlo prijať späť plavidlo plaviace sa pod tureckou vlajkou, ktoré vyplávalo z tureckého prístavu".

Vzájomné obviňovanie

Grécko a Turecko sa pravidelne vzájomne obviňujú z nedodržiavania dohody o utečencoch medzi EÚ a Ankarou. Dohoda bola uzavretá v marci 2016 a stanovuje, že Turecko obmedzí počet prisťahovalcov vstupujúcich do EÚ cez jeho územie. Na oplátku dostáva Turecko miliardy eur vo forme finančnej pomoci EÚ, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová