Kto sa dostal do rokenrolovej siene slávy?
31 | 10 | 2021 I Denis Merva

Jay-Z si po sobotňajšom večeri pridal ďalší titul do životopisu, ktorý zahŕňa rappera, skladateľa, víťaza Grammy, miliardárskeho obchodného magnáta a globálnu ikonu v sieni slávy.

Tohtoročná ceremónia sa po prvýkrát konala v Rocket Mortgage FieldHouse, 20-tisíc miestnom sídle Cleveland Cavaliers NBA a mieste, ktoré poznajú Jay-Z a Foo Fighters, ktorí v aréne hrali už predtým. Bol to návrat do normálu pre udalosť, ktorá bola v roku 2020 nútená prejsť na virtuálnu úroveň v dôsledku pandémie COVID-19. Umelci majú nárok na uvedenie nových umelcov do siene slávy až 25 rokov po vydaní ich prvej nahrávky.

Legenda The Beattles

Paul McCartney privítal Foo Fighters, ktorí nosili titul ako jeden z najlepších rockových arénových počinov. Spočiatku bola kapela pre frontmana Davea Grohla o niečo viac ako vedľajší projekt. Dave Grohl bol predtým uvedený ako bubeník Nirvany. McCartney opísal paralely medzi sebou a Grohlom, pretože obaja boli súčasťou masívne populárnych kapiel, ktoré sa rozpadli.

Rapper v rocknrollovej sieni slávy

Samozvaný „najlepší rapper na svete“ bol uvedený v sobotu večer ako súčasť eklektickej triedy Rock & Roll Hall of Fame v roku 2021, na ktorej boli skupiny ako Foo Fighters, Carole King, Tina Turner, The Go-Gos a Todd Rundgren. Kedysi drogový díler v drsných uliciach Brooklynu v štáte New York, Jay-Z prešiel svetom rapu s tvrdými, priamočiarymi piesňami, ktoré často zobrazovali boje černochov v Amerike. Po úvodnom videu, ktoré zahŕňalo prezidenta Baracka Obamu, LeBrona Jamesa a Davida Lettermana, Jay-Z bol privítaný komikom Daveom Chappelleom, ktorý ho pochválil za inšpiráciu.

Tunernová sa nezúčastnila

Turnerová 81-ročná legenda, ktorá zaznamenala najväčší úspech, keď opustila násilníckeho manžela Ikea Turnera, žije vo Švajčiarsku a na ceremónii sa nezúčastnila. "Ak mi stále dávajú ocenenia vo veku 81 , musela som urobiť niečo správne."

Priamy prenos zo slávnostného ceremoniálu ste mohli sledovať v sobotu 30.októbra 2021 o 17:00 na oficiálnej staránke. Pre tých čo priamy prenos nestihli bude celý záznam ceremoniálu uvedený na platforme HBO 20. novembra.