Ako sa Mikulec zaťal - Santusová klame a hotovo!
31 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová
V polícii sa nič neskončilo a takzvaná vojna pokračuje. Diana Santusová chcela dokázať, že ju neovplyvňovali, ale ministrovi vnútra Mikulcovi nestačí test v NBÚ. A nestačí ani test u súkromníka. Výsledky spochybňuje koalícia aj policajný expertízny ústav. Ako to teda dopadne a kto koho a z čoho obviňuje?

Z dokumentov, ktoré podľa Plusky zverejnila televízia JOJ, Diane Santusovej pri testovaní na detektore lži položili 14 otázok. Jej odpovede boli vyhodnotené ako pravdivé. "Pýtali sa jej napríklad, či dostala úplatok za vyšetrovanie policajtov NAKA, či vyšetrovala na objednávku SIS alebo na pokyn nejakej politickej strany a či pracovala alebo nepracovala pod nátlakom," píše Pluska.

Na druhom testovaní, ktoré malo prebehnúť na NBÚ sa podľa Plusky zúčastnili aj príslušníci z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ PZ). „Otázky na polygraf dodalo pred vyšetrením ministerstvo vnútra. Obe strany podpísali zápisnicu a samotné finálne vyhodnotenie už realizoval rezort vnútra,“ priblížil podľa Plusky hovorca NBÚ Peter Habara.

Zase? Veronika Remišová vyzýva! Lebo Fico...
Veronika Remišová (Za ľudí). Známa, ako neúnavná bojovníčka, u ktorej často absentujú základné znalosti o aktuálnom dianí na Slovensku opäť vyzýva. A nie hocikoho! Generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Chýbajú jej informácie o kauzách spred troch... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Experti z polície správu prvýkrát nepodpísali

NBÚ malo podľa Plusky zadať pokyn, aby vyšetrenie Santusovej bolo vykonané len veľmi všeobecne a aby sa príliš veľa nepýtali a nerozoberali veci dopodrobna. Otázky, ktoré navrhli pracovníci KEÚ PZ  zamestnancom NBÚ a týkali sa konkrétnych podozrení neboli podľa Plusky nijakým spôsobom zohľadnené.

"KEÚ PZ tvrdí, že Santusová počas vytvárania testových otázok pred samotným testovaním uviedla niekoľko, podľa názoru pracovníkov KEÚ PZ závažných informácií týkajúcich sa konkrétnych podozrení na jej osobu," píše Pluska. A podľa názoru pracovníkov KEÚ PZ, takmer všetky podozrenia potvrdila s odôvodnením, že takéto konanie ona považuje za správne, napomáhajúce jej vyšetrovaniu,“ píše sa podľa Plusky v oficiálnom stanovisku expertízneho ústavu.

Experti z polície správu prvýkrát nepodpísali. Žiadali doplniť informácie, ktoré mala Santusová pred vyšetrením uviesť. "Podpísali ju, až keď ich tam NBÚ doplnil," píše Pluska.

Štátna moc šliape v mene straníckych ideológií po ústave
Ústavné práva Moniky Jankovskej na osobnú slobodu boli svojvôľou a despotizmom moci porušené. Máme na to v ruke koštatovanie Ústavného súdu Slovenskej republiky. Matovič sa môže s jeho čistením od mafie aj rozkrájať. Ak totiž nerešpektuje ústavné... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Experti podľa Santusovej účelovo klamú

Santusová tvrdenie expertov z polície kategoricky odmieta a považuje ho za absolútne a účelové klamstvo. Tvrdí, že v súvislosti so svojou osobou neuviedla žiadne podozrenia a dokonca všetky medializované a údajne sporné okolnosti v dostatočnej miere vyvrátila, prípadne vysvetlila. "K žiadnej trestnej činnosti som sa nepriznala, pretože som žiadnu nespáchala,“ reagovala podľa Plusky pre denník SME Santusová.

Ministerstvo vnútra sa dží svojho stanoviska, že policajtov má preverovať na detektore lži pracovisko v pôsobnosti Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru. Otázka ale podľa redakcie Plusky znie, prečo potom pracovníci expertízneho ústavu išli do NBÚ a pozorovali Santusovej test tam.

Nikto zatiaľ nespochybnil závery konaní NBÚ 

Expert na správne a bezpečnostné právo z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Anton Martvoň si myslí, že testy absolvované na polygrafe NBÚ a na KEÚ PZ SR sú z vnútroštátneho hľadiska rovnocenné. Z medzinárodného hľadiska má podľa neho polygraf NBÚ dokonca vyššiu relevanciu. "Ani slovenské súdy doteraz nikdy nespochybnili závery konaní NBÚ pri bezpečnostných previerkach vrátane testov na polygrafe NBÚ v rámci ich súdneho prieskumu v SR," dodáva podľa Plusky. 

Belicová: môj brat dnes robí presne to, za čo iných kritizoval
Zuzana Belicová sa vyjadrila k odchodu niektorých poslancov z klubu OĽaNO. Upozornila, že Matovič robí poriadky so svojimi poslancami za presne také isté veci, ktoré sám v minulosti robieval. „Keďže som v minulosti viac krát volila OĽaNO, lebo... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Petra Demková