Pozor na salmonelu, ľahko si ju prinesiete z obchodu
30 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Salmonela. Choroba, ktorá vie človeka riadne potrápiť. Preto sa jej samozrejme potrebujeme vyhnúť. Napriek tomu si ju môžeme domov doniesť aj z obchodu, informuje portál Topky.

V obchodoch nie je výnimkou

Výstražný systém pre potraviny ukázal, že počas októbra sa na naše pulty dostal infikovaný tovar až v piatich prípadoch. Podľa informácií, ktoré si krajiny EÚ vďaka tomuto Výstražnému systému vymieňajú, bolo napríklad v júli takýchto prípadov šesť.

V niektorých častiach Slovenska bude možné pozorovať polárnu žiaru
V niektorých častiach Slovenska a Česka by v noci na nedeľu (31. 10.) malo byť možné pozorovať polárnu žiaru. TASR na to upozornil Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave s odvolaním na Národný úrad pre oceán a atmosféru. "Žiara je dôsledkom... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | TASR

Kde ju nájdete najčastejšie?

Podľa Jozefa Bíreša, šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je na túto baktériu najnáchylnejšie hydinové mäso a výrobky z neho. Preto sa kontroly zameriavajú na výrobky z neho. "Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky, zmrzliny obsahujúce mliečne zložky, plody mora, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka ošetreného nižšou teplotou ako je pasterizácia," uviedol. Salmonelou môžu byť však kontaminované aj potraviny rastlinného pôvodu ako naklíčené semená, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.

Ako sa salmonela prejavuje?

Nevoľnosť, bolesti brucha, vracanie či hnačky, zimnica. Na ochorenie sú háklivé deti a osoby s oslabeným imunitným systémom. 

Na muža z Čachtíc zaútočil diviak!
Divá zver v ostatných týždňoch nie je až taká plachá, ako sme si mysleli. Presvedčili sa o tom aj v Čachticiach pri Novom Meste nad Váhom. O hrôzostrašnom zážitku píšuTopky. Problém "avizoval" pes Práve ten si všimol diviaka. Začal nezvyčajne... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Čo si všímať už v obchode?

Produkt si dobre prehliadnite. Ak má zvláštnu farbu či zápach, poškodený obal, výrobok nekupujte.. Dôležitá je však aj hygiena pri príprave jedla. Riziko zminalizujete už tým, že potraviny prevaríte pri teplote aspoň 70 °C najmenej 15 minút.