Zajtra sa spí o hodinu dlhšie
30 | 10 | 2021 I Eka Balaskova

Zmena letného času na zimný a naopak sa pôvodne mala skončiť už v tomto roku, ako píšu Topky.sk. Viete, od čoho to závisí a ako to vôbec vzniklo?

Energetická kríza bola na počiatku. V rámci nej sa uvažovalo, ako ušetriť na svetle. A tak sa čas prispôsobil dlhším letným večerom a neskoršiemu ránu. Topky ozrejmujú, že nepretržite na území Československa boli tieto zmeny zavedené v roku 1979. Ešte pred nami to zaviedli niektoré európske štáty. S krátkymi prestávkami to fungovalo aj u nás, počas 1. svetovej vojny a po roku 1940 niekoľkokrát.

Ekologická EÚ, alebo Potemkin sa v pekle neskutočne baví
Nedávno si našim čitateľom dobre známy pán Baránek na sociálnej sieti povzdychol, že EÚ už nie je tá EÚ, do ktorej sme pred rokmi vstupovali. Občas nad jej rozhodnutiami asi krútime hlavami viacerí. (Nie len) mne sa tak naposledy stalo včera, pri... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Eka Balašková

EÚ chcela skončiť, nakoľko energetické výhody zmeny času už dnes sú minimálne. A tak v roku 2019 prebehla verejná diskusia, kde sa 84% obyvateľov zhodlo na tom, že by nám stačil jeden čas. Ale ktorý? To už Európsky parlament nechal na rozhodnutie jednotlivých krajín. Smernica mala platiť od tohto roku, no jej platnosť sa posunula do r 2026 - ľudia sa nevedeli zhodnúť, či sa máme riadiť letným, alebo zimným časom.

Najbližšia zmena?

Tá nás čaká v noci z 27. na 28. marca 2022. Kedysi sa čas posúval presne o polnoci, v súčasnosti je to z tretej na druhú hodinu a naopak, lebo v tom čase sa táto zmena dotkne najmenšieho počtu spojov.

Nočný vlakový spoj

Ak cestujete  nočným rýchlikom, je dobré vedieť, že ide o rýchlik z Humenného o 21.54 h, v Košiciach má byť o 23.45 h. Do Bratislavy by mal doraziť o 5.49 h. Vlak má príchod do Ružomberka o 2.05 LČ a odchod o 2.06 SEČ. Týka sa to aj rýchlika s odchodom z Bratislavy o 22.53 h, do Košíc má prísť o 5.01 h a do Humenného o 6.33 h. Tento vlak má príchod do Kraľovian o 2.07 LČ, odchod o 2.09 SEČ, informujú na svojej stránke Železnice Slovenskej republiky.

Krčméry: Pri trojkráľovom lockdowne budeme potrebovať políciu
Na Slovensku musíme zvýšiť zaočkovanosť a preočkovať tých, ktorým klesá hladina protilátok. Inak môže dôjsť k efektu otvorených nožníc, uviedol pre TA3 infektológ Vladimír Krčméry. Štvrtú vlnu očakáva začiatkom roku 2022. Pri trojkráľovom lockdowne... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Vplyv na ľudský organizmus

V súčasnosti sa dosť hovorí aj o vplyve zmeny času na ľudský organizmus.Mnohí ľudia s tým môžu mať problém. Ako ste na tom vy?