Obchodníci sú zúfalí: Covid automat nereflektuje s vyhláškami ÚVZ
31 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko na covid mape sčernieva, a teda pribúda aj obmedzení. Od pondelka bude u nás už 34 „čiernych okresov, v ktorých budú platiť prísne protipandemické opatrenia.

Čím tmavšia farba okresu, tým menej slobody ľudí v ňom. Slovensko nastavili naši „odborníci“ na akýsi Covid automat, ktorý ale, ako informuje portál dnes24.sk, nereflektuje s vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). A práve tu je problém, pretože obchodníci a ani samotní ľudia nevedia na čom sú.

Kontroly síce chodia, no obchodníci nevedia, či platí Vyhláška alebo Covid automat

Problém je v tom, že vo vyhláškach hygienikov sú zmeny, na ktoré ale nereflektuje Covid automat. Keďže do prevádzok chodia kontroly nielen hygienikov, ale aj polície, maloobchodníci majú nie raz zbytočné problémy a preto vyzývajú ÚVZ na zjednotenie opatrení. Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM) uviedol, že vo vyhláškach sú zmeny, na ktoré nijako nereflektuje COVID automat, podľa ktorého sa však pri kontrolách často postupuje. Príkladom podľa neho môžu byť zrušené seniorské hodiny, ktoré už nie sú v platnosti od 11. októbra a nenachádzajú sa vo vyhláške ÚVZ. V Covid automate ich je ale stále možné nájsť a tým argumentujú aj kontroly v čiernych okresoch. „Je zaujímavé, že bez akejkoľvek veľkej medializácie sú medzi tzv. esenciálne obchody už od 11. októbra zaradené aj obchody s obuvou a oblečením,“ poukazuje Krakovský na jednu zo zmien a dodáva, že tieto obchody tak môžu fungovať v režime základ aj v čiernych okresoch.

Právnik Machala: Covid automat je podvod na ľuďoch!
Covid automat je v podstate informačný portál, ktorý sa tvári, ako zákonom zriadená autorita. No podľa právnika a bývalého šéfa služobného úradu ministerstva školstva Lukáša Machalu je to iba podvod na občanoch, kedy jednoduchý softvér priraďujú... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

„Dozvedeli sme sa to viac-menej náhodou pri kontrole jedného z našich členov,“ skonštatoval Krakovský s tým, že napríklad RÚVZ v Poprade jednému ich členovi oznámil, že v čiernom okrese môže síce fungovať v režime základ, ale musí dodržiavať 25 štvorcových metrov na jedného zákazníka a seniorské hodiny, pričom ani jedno opatrenie už neplatí. Inde zasa kontrola oznámila, že prevádzka musí byť v čiernom okrese zatvorená, a to aj napriek tomu, že funguje v režime OTP, a teda spadá pod výnimku. ISKM, ktorý združuje viac ako 100 nepotravinových maloobchodných spoločností. preto vyzýva ÚVZ aby zjednotil platné podmienky vo vyhláškach aj Covid automate a zároveň inštruoval príslušné RÚVZ, ako majú kontroly vykonávať a aké informácie majú podnikateľom poskytovať.

Sedem dôvodov, prečo by mal byť Covid automat ihneď zrušený
Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému sa niekoľko aktivistov pokúšalo doručiť Výzvu na zrušenie Covid automatu. Márne. Šéf rezortu ich totiž neprijal. Za ministrom Lengvarským sa spoločne s poslancom parlamentu Miroslavom Heredošom... Čítať ďalej
26 | 10 | 2021 | Jozef Uhlárik