Američania: "Sme schopní potopiť Baltskú flotilu". Rusi? Iba sa na tom smejú...
30 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Američania tvrdia, že jediným preletom dvoch ich bombardérov B-1B Lancer "potopia celú baltskú flotilu". Rusi sa na tom zabávajú. Tvrdia, že B-1B Lancer, s ktorými Spojené štáty sľubujú potopenie Čiernomorskej flotily, "sú zastarané aj podľa ich vlastných štandardov", povedal vojenský expert Alexej Leonkov. V rozhovore pre Lenta.ru pripomenul, že ruské systémy protivzdušnej obrany už v roku 2018 úspešne odrazili ich útoky. A dnes "vidia" oveľa viac a ďalej.

Spojené štáty už skôr oznámili možnosť zničenia ruskej Baltskej flotily a premeny Čiernomorskej flotily na strelnicu. Uvádza sa to v bombastickom článku novinára Davida Axa, ktorý zverejnil web Forbes. „Dve B-1 môžu vypustiť 48 LRASM na Baltskú flotilu. To môže stačiť na potopenie celej flotily naraz a odstránenie hlavnej hrozby pre americké lode a ich spojencov v regióne,“ píše sa v článku. Lenže, ono je to trochu inak, pripomíba portál vpk.name.

Zastaraná technológia

Alexej Leonkov pripomenul, že americké bombardéry sú zastarané aj podľa odhadov ich vlastných expertov. Nasvedčuje tomu aj fakt, že v roku 2018, keď Američania vypustili z Jordánska rakety s plochou dráhou letu na predmestie Damasku, ich ruská protivzdušná obrana úspešne zostrelila.

„Ale to, čo majú Sýrčania, je len exportná verzia, systém protivzdušnej obrany nasadený u nás je modernejší a kvalitnejší. Takže všetko, čo k nám poletí, bude zostrelené a ešte predtým, než bombardéry dosiahnu svoje pozície, je si istý Leonkov. "Ale, samozrejme, treba pochopiť, že takéto lietadlá sa používajú až potom, čo strany začnú jadrovú konfrontáciu."

Američania to momentálne nemajú čím dokázať

Američania sa podľa ruského vojenského experta dlhodobo snažia vyriešiť problém prekonania ruskej protivzdušnej obrany a vo vlastných správach naznačujú, že s vlastnými bombardérmi to nie je možné.

„Aby mohli zasiahnuť Baltskú flotilu, budú potrebovať aj pozemné sily a vlastnú flotilu, ktorá bude musieť vytvoriť obrovské množstvo cieľov, ktoré sú násobkom schopností našej protivzdušnej obrany. To si Američania nacvičujú na svojich cvičeniach. No aj v tomto prípade dospejú k záveru, že ruský systém protivzdušnej obrany nebude možné zničiť z jednoduchého dôvodu – proti Američanom predsa bude fungovať aj náš obranný komplex. Takže, ak sú Spojené štáty náhle schopné potopiť našu flotilu, iba ak za príliš vysokú cenu, ktorú pravdepodobne nezaplatia, “uzatvoril Leonkov. Lebo nestihnú.

(Medzititulky red. HD.)

https://login.hlavnydennik.sk/2021/01/13/baltska-flotila-a-pozemna-obrana-kaliningradu-najefektivnejsi-bojovy-organizmus-na-svete