Poľsko má zaplatiť pokutu: 1 milión denne (VIDEO)
29 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Európsky súdny dvor nariadil Poľsku zaplatiť pokutu 1 milión eur denne. Dôvod: Doterajšie odmietanie krajiny vykonávať rozhodnutia najvyššieho súdu o kontroverzných reformách súdnictva. Poľsko to označilo za neprijateľné vydieranie, píše de.euronews.com.

Konkrétne ide o príkaz na zastavenie činnosti kontroverznej disciplinárnej komory pre trestanie sudcov. Podľa luxemburských sudcov táto činnosť nie je v súlade s pravidlami EÚ o nezávislosti a nestrannosti súdnictva.

Trest je vraj „normálny“

Nemecký poslanec za Stranu zelených Daniel Freund trest označil za normálny. Je dôsledkom ignorovania rozhodnutí Európskeho súdneho dvora zo strany Poľska.

Koniec koncov, ako dodal povedal, že s poľskou vládou trvá už šesť rokov. Takzvaný Ústavný súd v Poľsku, ktorý je prakticky bábkou vlády, však v poslednom čase čoraz otvorenejšie ignoruje právo EÚ. Je preto dobrým znamením, že Európsky súdny dvor chráni právny štát. Vlády v Európskej rade by mali nasledovať tento príklad zdôraznil Freund.

Napätie sa stupňuje: Vzniká nový krvavý konflikt na Balkáne? (Heinz Steiner)
Komentár Heinza Steinera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Neprijateľné vydieranie

Mnohí poľskí sudcovia považujú disciplinárnu komoru za prostriedok nátlaku na vynášanie rozsudkov v prospech vlády. Poľský premiér Mateusz Morawiecki minulý týždeň v Európskom parlamente povedal, že chce zrušiť disciplinárnu komoru. Kedy sa tak stane, však neuviedol.

Hovorca poľskej vlády medzitým označil pokutu pre Poľsko za neprijateľné vydieranie.

Pokuta na dennej báze sa odpočítava od pravidelných platieb EÚ pre Poľsko, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Obrovská masová demonštrácia proti vládnym opatreniam vo Viedni. Vláda nasadila množstvo policajtov (VIDEO, FOTOGRAFIE)
Vo Viedni sa zišlo množstvo ľudí, aby demonštrovali za slobodu a proti šialeným vládnym koronovým opatreniam, informuje Wochenblick. Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová