Michalovce: Pre porušenie opatrení v čiernom okrese riešia hygienici 3 prevádzky, prevádzky však kolabujú
29 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/TASR

V okrese Michalovce, ktorý je od pondelka 25. októbra čiernym podľa COVID automatu, vykonal michalovský regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) 52 kontrol v ubytovacích zariadeniach a športoviskách, ďalších 65 v prevádzkach verejného stravovania. Ako pre TASR uviedla riaditeľka okresných hygienikov Janka Stašková, pre porušenie platných opatrení rieši RÚVZ tri kontrolované subjekty v správnom konaní.

"V jednom prípade išlo o hromadné podujatie, kde bola prekročená kapacita, v ďalších dvoch zariadeniach sme našli na terase zákazníkov, ktorí tam nemali čo hľadať," priblížila s tým, že v jednom zariadení udelili pracovníci úseku hygieny výživy blokovú pokutu aj zamestnancovi za neprekrytie horných dýchacích ciest. Z rovnakého dôvodu pokutovali dve osoby aj zamestnancami oddelenia hygieny životného prostredia v rámci 52 vykonaných kontrol.

Hygienici počas týždňa vykonali aj dve kontroly na hromadných športových podujatiach a navštívili tiež 93 osôb v karanténe. V týchto prípadoch žiadne porušenia platných opatrení nezaznamenali.

Natočili prezidentke Čaputovej budík?
O zdražovaní energií a s tým aj všetkého, čo si len vieme predstaviť, sa hovorí už niekoľko mesiacov, posledné mesiace dosť intenzívne. Pani prezidentka na túto tému rokovala až dnes. Poskytla k nemu aj nasledovné vyhlásenie. Zdražovanie -... Čítať ďalej
29 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Ako Stašková doplnila, počas celého októbra vykonalo oddelenie hygieny výživy spolu 231 kontrol, oddelenie hygieny životného prostredia 167 kontrol. Okrem toho navštívili pracovníci RÚVZ aj prevádzky s väčším počtom zamestnancov.

Prevádzky kolabujú

Opatrenia platné pre okresy v takzvanej čiernej farbe COVID automatu, ktorými sa aktuálne riadia prevádzky v Michalovskom okrese, sú však pre kaviarne likvidačné. Predaj samotnej kávy dokáže i bez obmedzení pokryť len malú časť prevádzkových nákladov. Pri pretrvávajúcej situácii, keď podniky nebudú môcť otvoriť ani pre plne zaočkované osoby, sú ohrozené i pracovné miesta.

"Denný predaj kávy nevie pokryť ani len pätinu nákladov na priestor a energie," priblížil pre TASR majiteľ Friends’ café bar Radko Pokoželec s tým, že predaj kávy cez okienko za súčasnej pomoci štátu je "likvidačná situácia". Viaceré kaviarne preto od prechodu okresu do čiernej farby svoje prevádzky úplne zatvorili.

Protestovať do ulíc pôjdu aj policajti: „Nie je nám to jedno!“
Do ulíc dnes vyjdú aj policajti, nie však aby zasahovali. A robili poriadok, ale protestovať! A s nimi aj záchranári, hasiči a civilní zamestnanci. Už toho všetkého majú dosť aj zamestnanci rezortu vnútra. A to vrátane policajtov, hasičov,... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Jozef Uhlárik

"Spoliehame sa na to, že po sviatkoch nám umožnia otvoriť aspoň pre očkovaných, aby sme fungovali," vyjadril názor viacerých oslovených majiteľ U baristu Miroslav Škorvánek s tým, že keďže je jeho personál očkovaný, prevádzka i očkovaní zákazníci by potom mohli pocítiť "štátom sľubovanú slobodu". Podľa jeho názoru by sa takýmto rozhodnutím zároveň podporila samotná očkovanosť.

Štátna pomoc majiteľom kaviarní v aktuálnej situácii chýba. "Uvítal by som pomoc na zamestnancov, hneď od začiatku 100-percentné preplatenie mzdových nákladov, ale aj s odvodmi, to by veľmi pomohlo, ak nemáme prepúšťať a určite zníženie DPH," uviedol Škorvánek. Majiteľ kaviarne A kafé, ktorá je od pondelka úplne zavretá, vidí vhodnú pomoc od štátu v príspevkoch na nájomné. Ak sa nastavenie štátnej pomoci, respektíve protipandemických opatrení v blízkej budúcnosti nezmení, viaceré kaviarne budú musieť pristúpiť k prepúšťaniu svojich zamestnancov.

P. Pellegrini: Rančerovi Sulíkovi sú ľudia ukradnutí!
Peter Pellegrini a Richard Sulík sa stretli v dueli v relácii Na hrane. Ako "odtrhnutý vagón" "Zamietli ste náš návrh znížiť DPH na energie pre budúci rok. Vládnete tu jeden a pol roka, dokedy sa chcete na mňa vyhovárať?" pýta sa Peter... Čítať ďalej
29 | 10 | 2021 | Eka Balašková