Depresia ako jesenný strašiak
29 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Jeseň so svojim ponurým počasím  najčastejšie prináša úzkosti a depresie aj u ľudí, ktorí nimi inak netrpia. Duševné zdravie ohrozuje taktiež stres na pracovisku či množstvo rôznych obmedzení. Podľa portálu Aktuality.sk slovenský vedecký výskum potvrdil, že k lepšiemu zvládaniu stresových situácií a k potlačeniu úzkostných stavov pomáha dostatočný príjem magnézia (Mg).

Priamo do buniek

Ako však magnézium dostať priamo tam? Treba prijať optimálne množstvo minerálnej vody. Ten však treba myslieť na kombináciu s kalciom, ktorý optimalizuje účinnosť práve  vápnika. Interná klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitná nemocnica Bratislava v spolupráci s výskumnými laboratóriami potvrdili, že magnézium prijaté v minerálnej vode z Gemera dokáže telo efektívne vstrebať a účinkuje priamo v bunkách. „Príjem magnézia v minerálnej vode dostatočne zásobil organizmus týmto minerálom, pričom magnézium išlo priamo do buniek, teda presne tam, kde má pôsobiť,“ vysvetľujú autori výskumu Prof. MUDr. Juraj Payer PhD, MPH, FRCP a Doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD, MPH.

Pozitívny vplyv na psychiku

Mgr. Petra Brandoburová, PhD. z riešiteľského tímu psy­chológov sumarizuje hlavné zistenia: „Účastníci štúdie zhodne vyhodnotili, že pravidelné pitie magnéziovej vody pozitívne ovplyvnilo kvalitu ich spánku. U ľudí, ktorí boli vystavení nejakej forme záťaže, prispelo pitie minerálky k tomu, že efektívnejšie a lepšie využili energiu na podávanie kognitívneho výkonu. To znamená, že sa im zlepšila pamäť, pozornosť a vedeli sa lepšie sústrediť. Zaujímavé je tiež, že čím bola na začiatku štúdie u ľudí hladina magnézia nižšia, tým viac depresívnych a úzkostných prejavov v úvode výskumu udávali.“ 

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/29/pri-dunajskej-luznej-vybuduju-zachytne-parkovisko-v-ruzinove-prestupny-terminal

Minerálka samozrejme nie je samospasiteľ,konštatujú odborníci. Popri zdravom životnom štýle - správnej strave bohatej na vitamíny a minerály; dostatku spánku a znižovaní stresov odborníci radia nevystavovať sa zbytočnému stresu.

Ľahko sa povie

Viete, prečo sa mnohí ľudia "odstrihli" od spravodajstva, sociálnych sietí a techniku využívajú hlavne na to, na čo bola pôvodne vyvinutá, teda na nevyhnutnú komunikáciu? Väčšina z nich sa zhoduje v tom, že takmer dva roky trvajúca polarizácia spoločnosti, zloba vo virtuálnom priestore v súčinnosti s negatívnymi správami ich psychike nerobili dobre. Stresu v zamestnaní sa vyhnúť nemôžete, ale skúste mu "neotvoriť dvere" do vášho osobného života. 

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/28/starosta-becik-ludsku-pracu-si-vlada-musi-vazit

Urobte si radosť!

Psychológovia sa zhodujú aj v tom, že ak sa vám niečo podarí, odmeňte sa za to! Ak sa vám niečo páči a môžete si to dovoliť, bez výčitiek si to kúpte. Samozrejme, nemusí ísť o niečo nákladné, vieme sa tešiť aj z drobností. Možno to nemusí byť ani kúpa. Možno stačí dohodnúť sa na hodinku-dve raz za mesiac s troma-štyrma kamarátmi, kamarátkami, že sa stretnete pri káve a podebatujete, vymeníte si recepty, popožičiavate si knihy, trebárs sa aj vzájomne vysťažujete ... 

Na problémy totiž nie ste sami

Nebaví vás nič z vyššie uvedeného? Možno je čas obrátiť sa na psychológa. Nie hneď na psychiatra. Ten vie posúdiť, či ide o depresiu, alebo "len" potrebujete "vypustiť paru", rozanalyzovať svoje problémy a všetko, čo vás tlačí. 

Keď vás bolí zub, idete k zubárovi. Keď vás bolí duša, nehanbime sa navštíviť psychológa.