USA: Tisíce zamestnancov mesta New York protestovali proti povinnému očkovaniu
26 | 10 | 2021 I TASR

Niekoľko tisíc zamestnancov mesta New York, z ktorých väčšinu tvorili hasiči, protestovali v pondelok proti rozhodnutiu tamojšej samosprávy, ktorá nariadila minulý týždeň povinné očkovanie proti covidu všetkým zamestnancom verejného sektora vrátane policajtov a hasičov. Informovala o tom agentúra AP.

Zamestnanci mesta odmietajúci očkovanie proti covidu kráčali centrom New Yorku cez Brooklynský most k mestskej radnici a v rukách mali transparenty s nápismi ako "Pýtame sa vás, či ste zaočkovaní, keď voláte na tiesňovú linku?" či "Včera nenahraditeľný, dnes nezamestnaní".

Povinné očkovanie sa bude vzťahovať na 160.000 zamestnancov mesta New York, z ktorých podľa minulotýždňových údajov nie je zaočkovaných zhruba 46.000. Pre policajtov, hasičov či pracovníkov komunálnych služieb bude očkovanie povinné od 1. novembra. V prípade neuposlúchnutia nariadenia im bude hroziť strata zamestnania.   "Nezaočkovaní zamestnanci dostanú neplatené voľno dovtedy, kým svojmu nadriadenému neukážu potvrdenie o vakcinácii," uvádza sa v minulotýždňovom vyhlásení kancelárie newyorského starostu Billa de Blasia. Zamestnancom pritom nebude stačiť potvrdenie o negatívnom výsledku testu na koronavírus.

Rastúca nedôvera voči očkovaniu na celom svete ohrozuje boj proti smrtiacim chorobám - výskumu
Nedôvera voči očkovaniu je najvyššia vo vyspelých krajinách, pričom Francúzi patria medzi najväčších skeptickov. Zistenia prináša najnovší výskum od Wellcome Trust. Experti varujú, verejná nedôvera voči vakcinácii má negatívny vplyv na boj proti... Čítať ďalej
30 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Odmena 500 dolárov za očkovanie    

Podľa oficiálnych údajov dostalo aspoň jednu dávku vakcíny 60 percent zo zhruba 17.000 zamestnancov hasičského zboru, čo je výrazne menej v porovnaní s 84-percentným priemerom medzi dospelými zaočkovanými Newyorčanmi.

Mestskí zamestnanci dostanú k výplate aj 500-dolárovú odmenu v prípade, že sa zaočkujú do 29. októbra.

V osemmiliónovom New Yorku už skôr nariadili povinné očkovanie učiteľov verejných škôl aj zdravotníkov, v dôsledku čoho sa výrazne zvýšila zaočkovanosť tamojšej populácie. Potvrdenie o očkovaní vyžadujú úrady v tomto veľkomeste taktiež pri väčšine spoločenských aktivít v interiéroch, ako napríklad návštevách reštaurácií, divadiel, kín či posilňovní.

Ako pripomína AP, v pondelok podala žalobu proti tomuto nariadeniu mesta najväčšia odborová organizácia v New Yorku zastupujúca policajtov.

Objavila sa teória, že očkovanie proti TBC zmierni pandémiu koronavírusu
Podľa jednej z teórií by očkovanie proti tuberkulóze mohlo podporovať imunitu a tým zabezpečiť miernejší priebeh ochorenia COVID-19. Je Východná Európa preto odolnejšia? Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Natália Sollárová