Orbán ide ako píla! Maďarsko začalo vyvíjať vlastnú vakcínu proti COVID-19
15 | 10 | 2021 I TASR
Maďarsko začalo vyvíjať vlastnú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu stanicu Kossuth Rádió, informuje TASR.

V súvislosti s vyhláseniami šéfa diplomacie Pétera Szijjártóa o licenčnej výrobe ruskej očkovacej látky v Maďarsku Orbán povedal, že aj Maďarsko začalo vyvíjať vlastnú vakcínu.

"Sme na tom dobre. Prečo by sme nemohli mať vakcínu aspoň tak dobrú ako iní, alebo ešte lepšiu," dodal Orbán. Vývoj napreduje dobrým smerom, vyhlásil.

Podľa jeho slov bude dobre, ak sa do ukončenia výstavby závodu na vakcíny v Debrecíne podarí uzatvoriť kontrakty na tamojšie výrobné kapacity. Avšak ďaleko dôležitejší je vývoj maďarskej vakcíny. Bližšie detaily o tejto otázke však neuviedol.

Szijjártó v auguste oznámil, že medzi Maďarskom a Ruskom prebiehajú rokovania o výrobe ruskej očkovacej látky Sputnik V. Na základe ruskej licencie ju mal vyrábať závod v Debrecíne. Rokovania sú podľa neho už v pokročilej fáze.

Šéf maďarskej diplomacie počas návštevy Moskvy tento týždeň povedal, že došlo k politickej dohode s Ruskom o tom, že technológiu potrebnú na výrobu ruskej očkovacej látky dostane Maďarsko ešte tento rok.

Bol to teroristický akt! Útok lukostrelca v Nórsku naberá hrozivejšie rozmery
Incident s útokom pomocou luku a šípov v nórskom Kongsbergu vyhodnotili tamojšie bezpečnostné služby ako teroristický čin. Útok podozrivého islamistu si vyžiadal päť mŕtvych a dvoch ľudí zranil, píše portál RT. Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Diana Zaťková