Súboj dvoch najsilnejších opozičných strán bude na jeseň. Pôjde o súboj titanov?
29 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Politológ Jozef Lenč a riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václava Hřícha v relácii televízie TA3 zhodnotili výsledky nedávneho prieskumu a zhodli sa. Jeseň podľa nich bude o súboji Petra Pellegriniho a Roberta Fica. Lídrov strany Hlas a Smer. Pôjde o súboj titanov?


Kto vyhrá jesenný súboj opozičných strán, je otázka, ktorú si často kladie nielen široká verejnosť a média, ale zamestnáva aj odborníkov, ktorí sa venujú prieskumom a politológii. Či to bude Hlas, alebo Smer podľa Václava Hřícha, riaditeľa prieskumnej agentúry AKO, ovplyvní najmä to, komu sa podarí osloviť tých, ktorí nedôverujú vláde či systému. Politológ Jozef Lenč tvrdí, že strana Hlas klesá, pretože sa zamerala iba na jednu tému, ktorou je referendum.
Prezidentka istým spôsobom legitimizovala Fica

Politológovia v relácii televízie TA3 hodnotili aj prezidentkin prejav o stave spoločnosti. Podľa Lenča sa prezidentka snažila prehovoriť k občanom, ale aj k politikom, ktorých vyzvala, aby sa správali zodpovedne. Kritiku adresovala koalícii a opozícii. Hřícha tvrdí, že prezidentka istým spôsobom legitimizovala Fica, keď ho prijala v prezidentskom paláca. Ficovi to mohlo do určitej miery pomôcť. Zároveň podľa Hřícha ukázala, že nemá strach z komunikácie ani s najhlasnejším hlasom opozície.

Kým koalícia rieši spory, SMER - SD jednoznačne stúpa
25 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Súboj dvoch najsilnejších opozičných strán

Hlavnou témou jesene podľa odborníkov bude súboj dvoch najsilnejších opozičných strán. Lenč je zvedavý, či sa na výsledkoch jesenných prieskumov odrazia doterajšie trendy. Smer by mal podľa neho rásť, pretože Hlas sa zacyklil v téme referenda, ktoré je dnes už podľa politológa bezpredmetné.

Fico si podľa Hřícha vybral skupinu občanov, ktorí nedôverujú vláde či systému, aspoň všetko tomu podľa neho nasvedčuje.

Lenča prekvapila strana SaS, ktorá prezidentku pochválila. Aj napriek tomu, že vo svojej správe kritizovala odbor školstva, ktorý má pod palcom práve strana SaS.  Podľa Lenča sa správali, ako keby zabudli, že ministrom školstva je práve ich nominant. Lenč poukázal aj na Hegerovu tlačovú konferenciu. Počas nej Heger kritizoval Roberta Fica v štýle, ako keby celý prezidentský prejav bol kritikou predsedu Smeru. Lenč tvrdí, že Eduard Heger na tlačovej konferencii interpretoval slová prezidentky úplne inak, ako odzneli v národnej rade.

Švejkovi na čele ministerstva obrany neveria. Naďovi sa prihlásilo do aktívnych záloh "až" 20 ľudí
29 | 09 | 2021 | TASR