Šokujúce zistenia v „dierach“ vyšetrovateľov a prokuratúry v prípade Vladimíra Pčolinského
03 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského niekto potreboval dostať za mreže, a tak ho tam jednoducho dostal. Dlhé mesiace sedel vo väzbe iba preto, že ho v nej chcel a potreboval niekto mať. Ako sa napokon ukázalo, „diery“ vo výpovediach niektorých svedkov boli naozaj veľké, a preto ho Generálna prokuratúra pustila na slobodu.


To, že Generálna prokuratúra pustila Vladimíra Pčolinského z väzby na slobodu bolo šokom azda pre celé Slovensko. Prirodzene, aj pre mnohých politikov, a to rovnako koaličných ako opozičných. Najmä tí vládni sa na Žilinku a jeho podriadených vrhli ako žraloci. Ako píše portál 1.pluska.sk, a podľa uniknutých informácií, však prepustenie Vladimíra Pčolinského až také prekvapivé nie je.
Vypočúvanie podozrivých Makóa a Beňu ako svedkov nemá oporu v zákone

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera totiž poukázal nielen na závažné procesné pochybenia, ale aj na obrovské rozdiely medzi výpoveďami kajúcnikov exriaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa a exnámestníka SIS Borisa Beňu. Problém podľa Generálnej prokuratúra bol aj v tom, že obaja kajúcnici vypovedali ako príslušníci SIS bez toho, aby ich zbavili mlčanlivosti. Ďalším problémom bolo, že Makó ani Beňa neboli vo veci riešení ako obvinení. „Výsluch podozrivého ako svedka je výslovným a vypuklým obchádzaním Trestného poriadku, ktoré sa nesie celým trestným stíhaním obvineného. Postup, ktorý v tejto veci zvolil vyšetrovateľ, keď Beňu a Makóa údajných páchateľov trestného činu (podozrivých), vypočúval ako svedkov, nemá oporu v zákone, píše sa v rozhodnutí o zrušení obvinenia s tým, že takéto výsluchy nemožno vyhodnotiť inak, ako nezákonné.

Maroš Žilinka: Osamotený vojak v boji proti Lipšicovi, údernej pästi režimu šialenca z Trnavy
21 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová


Nie procesné nedostatky, ale faktické sú oveľa závažnejšie. Šéfa SIS Vladimíra Pčolinského stíhali väzobne za to, že podnikateľ Zoroslav Kollár mal cez Makoá poslať Beňovi úplatok 40-tisíc eur. Beňa z neho mal dať 20-tisíc Pčolinskému, ktorý mal údajne zabezpečiť zrušenie rozpracovania Kollára príslušníkmi SIS. „Obsah utajovanej prílohy vyšetrovacieho spisu však preukazuje pravý opak,“ píše sa na margo tejto skutočnosti v rozhodnutí s tým, že práve Pčolinský inicioval rozpracovanie Kollára: „Obvinený až do momentu vykonania previerky spisu vedeného na Kollára nemal žiadnu vedomosť o tom, že Beňa v súčinnosti s Petrom Gašparovičom predčasne 2. októbra ukončili nasadenie ITP (odpočúvanie - pozn. red.) na Kollára. Túto skutočnosť Beňa účelovo obvinenému zamlčal,“ uvádza sa ďalej v rozhodnutí.

V. Pčolinský stojac pred basou: Mlčal som pol roka. Motivačných línií, prečo ma zavreli, je viacero
Čaká nás asi horúca jeseň. Kedy začne rozprávať? A čo všetko sa ešte dozvieme? Vladimír Pčolinský je vonku a vládna koalícia môže očakávať, že prehovorí. Dnes, krátko po prepustení z väznice poskytol V. Pčolinský prvý rozhovor médiám. Všeličo... Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Petra Demková

Rozpory kajúcnikov v čase stretnutia, počte fotiek či farbe obálky s peniazmi

Generálna prokuratúra však poukázala aj na oveľa zásadnejšie rozpory medzi výpoveďami Beňa a Makóa: „Podstata vzneseného obvinenia je založená na tom, že začiatkom mesiaca august 2020 sa v objekte SIS mali stretnúť. Beňa sa od 22. júla do 10. augusta 2020 nachádzal na dovolenke v Chorvátsku, a preto je vylúčené, aby k takémuto stretnutiu reálne došlo,“ odhalili na generálnej prokuratúre zásadný fakt. Práve Makó mal však vyšetrovateľom tvrdiť, že sa s Beňom stretol začiatkom augusta. Beňa hovoril o dátume 17. august. Obaja hlavní kajúcnici sa ale rozchádzali aj v tom, koľko fotiek zo sledovania Kollára poslal Beňa Makóovi a cez akú aplikáciu. Beňa hovoril o 2 až 3 fotkách, Makó zase o 6 až 7. A ďalšia nezhoda kajúcnickov bola vo farbe obálky, v ktorej mali byť peniaze, a ktorá putovala od Kollára k Beňovi.

P. Pellegrini: Pčolinský sedel zbytočne
K situácii ohľadne prepustenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského sa vyjadril aj Peter Pellegrini. Vo svojom videu na sociálnej sieti pripomenul fakt, na ktorý strana HLAS upozorňuje, podľa bývalého premiéra, už takmer rok.... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ivan Mihale


Podľa Beňa mala byť hnedej farby, Makó ale tvrdí, že bola biela. Najznámejší kajúcnik však údajne nevedel ani to, koľko peňazí v nej bolo. Beňa ale najskôr tvrdil, že v nej bolo 40-tisíc rozdelených na dve časti v bankovkách v hodnote 200 a 100 eur, neskôr hovoril, že bankovky v nej boli aj 50-eurové. Podľa Generálnej prokuratúry mal pochybiť vyšetrovateľ aj prokurátor Lipšicovho Úradu špeciálnej prokuratúry, k prepusteniu Pčolinského ale svojou výpoveďou prispel aj samotný Lipšic. „Svedok Daniel Lipšic vo výpovedi potvrdil, že Pčolinský mu telefonicky oznámil informáciu o tom, že sa Kollár dotazuje cez sprostredkovateľa, či na ňom SIS pracuje. Uvedenou výpoveďou svedok v podstate podporil pravdivosť tvrdení obvineného,“ píše sa ďalej v rozhodnutí generálnej prokuratúry.

GP Žilinka sa nenechal zastrašiť a tvrdo skritizoval Čaputovú, médiá a politikov
02 | 09 | 2021 | Peter Sulek