Kolíková chce zveriť svojmu súdu trestanie iných sudcov, prokurátorov, exekútorov a notárov
21 | 06 | 2021 I Aneta Leitmanová
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chce zveriť disciplinárne trestanie sudcov, prokurátorov, exekútorov a notárov Najvyššiemu správnemu súdu SR. 
Autonómia sa vraj neosvedčila. Nastupuje Kolíkovej NSS

Zveriť disciplinárnu právomoc jednotlivým právnickým stavom, aby mohli autonómne regulovať správanie svojich členov, sa v aplikačnej praxi neosvedčilo. Uviedol to rezort spravodlivosti, ktorý predložil do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Informuje o tom TASR.

Jeho cieľom má byť „odstránenie súčasného neefektívneho, v mnohých prípadoch až nefunkčného stavu disciplinárnych konaní“.
Procesné zmeny, hmota nedotknutá

„Cieľom návrhu zákona je preto upraviť a zjednotiť výlučne procesnoprávnu úpravu disciplinárneho konania vo veciach sudcov, prokurátorov, notárov a súdnych exekútorov pred NSS súdom,“ spresnilo ministerstvo na legislatívnom portáli Slov-lex. Hmotnoprávna úprava má zostať naďalej súčasťou zákonov dotýkajúcich sa jednotlivých právnických profesií.

Cieľom návrhu vraj nie je prejavenie nedôvery voči jednotlivým právnickým stavom. „Predložený návrh zákona predpokladá úzku kooperáciu medzi NSS a orgánmi, ktoré reprezentujú jednotlivé právnické stavy. Dotknuté stavovské organizácie budú disponovať návrhovým oprávnením. Budú navrhovať svojich zástupcov ako nezávislých prísediacich do disciplinárnych senátov,“ dodali.
Disciplinárne senáty doplnené o členov stavovských organizácií

Disciplinárne senáty by mali tvoriť traja sudcovia NSS a dvaja prísediaci z nesudcovského prostredia. „Buď prokurátori, súdni exekútori alebo notári. Podľa toho, kto je disciplinárne obvineným,“ spresnili. Disciplinárne konanie pred NSS je koncipované ako návrhové konanie a je nastavené ako jednostupňové s možnosťou jeho obnovy.

Právna úprava má poskytovať záruky potrebné na to, aby bolo právo na spravodlivý proces riadne dodržané počas celého disciplinárneho konania. „Uvedené je potrebné vnímať aj v kontexte pomerne nedávnej minulosti, keď vysokí predstavitelia justície prostredníctvom zneužívania disciplinárnych konaní perzekvovali nepohodlných sudcov,“ spresnili.
Zákon je možné pripomienkovať do 6. júa

Ministerstvo upozorňuje, že časť otázok procesného charakteru vo vzťahu k disciplinárnej zodpovednosti súdnych exekútorov a notárov je v súčasnosti riešená v interných predpisoch komôr. „Od tohto konceptu sa upúšťa. Čo vo výsledku povedie k tomu, že časť právnej úpravy pôvodne obsiahnutá v interných predpisoch bude povýšená na úroveň zákonnej úpravy tak, ako v prípade sudcov a prokurátorov,“ dodali.

Účinnosť právnej úpravy sa navrhuje od 1. augusta 2021, keď má začať fungovať NSS. Pripomienkovať ho možno do 6. júla.