Ako z Rádia Jerevan: Skvelé štatistiky očkovania seniorov nie sú ani štatistiky, ani skvelé
26 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Na ministerstve zdravotníctva nafúkli štatistiky o očkovaní seniorov. Pravdu priznali po mesiaci. Štátna tajomníčka ministerstva Jana Ježíková spájala pri zaočkovanosti seniorov dve rozdielne kategórie do jednej.


"Ministerstvo zdravotníctva sa od marca chválilo výrazným tempom zaočkovanosti v domovoch pre seniorov. Na prvý pohľad to vyzeralo ako jeden z mála úspechov pri štátnom očkovaní proti ochoreniu Covid-19." Píše web aktuality.sk.



Tvrdí sa niečo iné, aká je skutočnosť

"Ešte koncom marca malo byť zaočkovaných prvou dávkou vakcíny viac ako dve tretiny klientov a zamestnancov seniorských sociálnych zariadení." Pripomína citovaný web. Dodáva, že "na tlačových besedách to tvrdila štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková (nominantka OĽaNO)." Aká bola skutočnosť? Sotva polovičná.

Ministerstvo zdravotníctva odmieta nepravdivé tvrdenia Tomáša Szalaya
Ministerstvo s veľkým rozčarovaním vníma tvrdenia Tomáša Szalaya, ktorý verejne vyhlásil, že ministerstvo dodalo jeho úradu nevhodné striekačky, ktoré umožnia z jednej vialky vytiahnuť len 10 dávok vakcíny AstraZeneca. Ešte pred expedovaním... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | TASR

Zo zistení webu aktuality.sk

"– Štátna tajomníčka ministerstva Jana Ježíková spájala pri prezentácii grafov pred novinármi dve rozdielne kategórie. Chybu nikto neopravil.

– Ministerstvo zdravotníctva priznalo pravdu až vo štvrtok.

Zaočkovaných klientov a zamestnancov DSS nie je 86 percent, štát má dáta o zaočkovaných len pri polovici klientov a zamestnancov DSS.

– Prihlásenie klientov a zamestnancov v DSS funguje dvomi spôsobmi. Štát zbiera dáta iba pri jednej z možností."
Smutná "profesionalita"

Aktuality.sk informujú, že "Jana Ježíková, nominantka OĽaNO, ktorú na ministerstvo zdravotníctva priniesol ešte exminister Marek Krajčí, si pri predstavovaní dát zamieňala dve rozdielne kategórie a spájala ich do jednej. O tom, že ide o chybu, rezort ani raz neinformoval."

"Štátna tajomníčka opakovane hovorila pri grafoch o všetkých zariadeniach, v skutočnosti to boli iba tie, ktoré oficiálne požiadali štát o očkovanie."
Omyl alebo propagandistická lož?

"Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok potvrdilo, že v tradičných grafoch na prezentáciách neinformuje o všetkých zariadeniach pre seniorov – ako to tvrdila v marci štátna tajomníčka Ježíková –, ale iba o zariadeniach prihlásených na očkovanie. Ich presný počet nie je známy." Pripomínajú aktuality.sk.

"Ježíkovú na tlačových brífingoch od apríla vystriedal Matej Mišík zo štátneho Inštitútu zdravotných analýz."
Poznáte tento z Rádia Jerevan?

"Náš milovaný vodca sa dnes ráno o šiestej úspešne vycikal. O ôsmej sa zobudil a vstal."

(Medzititulky red. HD.)

Ministerstvo zdravotníctva oznamuje, že ochota ľudí zaočkovať sa dosiahla rekord. Je to pravda?
„Ochota ľudí dať sa zaočkovať proti Covidu dosiahla rekordnú úroveň,“ ohlasuje hrdo na svojej facebookovej stránke MZ SR. Na podporu svojho tvrdenia zverejňuje aj prieskum SAV. V kontradikcii informuje televízia TA3, že do košického... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Petra Demková