Nemeckí vedci vytvorili a následne zmazali falošné spomienky v ľudských mysliach
25 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Tím nemeckých vedcov úspešne zrealizoval experimenty, v ktorých predviedol, ako ľahko sa dajú vytvoriť a vymazať falošné spomienky. Mohlo by to mať vážne dôsledky na justičný systém, informuje portál RT.


Tím z univerzity v Hagene, Leibniz-Institut für Wissensmedien, univerzity Johanna Gutenberga v Mainzi a univerzity v Portsmouthe uskutočnil na niekoľkých dobrovoľníkoch sériu experimentov.

Chceli potvrdiť, že je možné implantovať falošné spomienky do mysle subjektu pomocou určitých psychologických techník a trikov, ktoré sa do veľkej miery spoliehajú na silu prostredníctvom opakovania. Zároveň chceli zistiť, do akej miery tieto spomienky je možné vymazať.

V rámci experimentu vedci vytvorili fiktívne, no vierohodné príbehy z detstva 52 účastníkov. Spojili ich s udalosťami, ktoré sa skutočne stali. Vedci potom posilnili falošné spomienky v mysliach účastníkov tým, že o pomoc požiadali rodičov dobrovoľníkov. Ich úlohou bolo, aby tvrdili, že veci sa stali tak, ako uviedli vedci.

Účinnosť vakcíny od AstraZenecy klesla na 76 percent
Aktualizovaný posudok vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca ukázal, že vakcína je proti chorobe účinná len na 76 percent. Nedávno sa uvádzalo, že je účinná na 79 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Oroces sa opakoval v priebehu viacerých sedení do takej miery, že mnohí z účastníkov sa presvedčili, že spomienky sú v skutočnosti pravdivé. Tak sa zrodila falošná pamäť. Potom už len zostávalo vyprázdniť falošné spomienky z myslí dobrovoľníkov, čo sa ukázalo byť takmer také ľahké ako ich implantácia.

Iba požiadali dobrovoľníkov, aby identifikovali zdroj pamäte a zdôraznili skutočnosť, že falošné spomienky možno vytvárať procesom opakovaného, ​​vyvolaného pripomínania, ktoré sa samo osebe môže stať formou podmieňovania.

„Ak dokážete priviesť ľudí do tohto bodu, keď si to uvedomujú, môžete ich oprávniť, aby zostali bližšie k svojim vlastným spomienkam, a tak vylúčiť tie falošné z iných zdrojov,“ hovorí psychologička Aileen Oeberstová z univerzity v Hagene.

V priebehu niekoľkých sedení dobrovoľníci začali pomaly vymazávať falošné spomienky, o ktorých sa domnievali, že boli úplne skutočné.

EÚ príliš „váha“ so schválením ruskej vakcíny, tvrdí regionálny riaditeľ WHO pre Európu
Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu uviedol, že kontinent „skutočne potrebuje“ ruskú vakcínu Sputnik V. EÚ zápasí s nedostatkom schválených vakcín, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár