Analytici šokujú: Krajčímu by sme nedali viesť ani našu domácnosť!
16 | 03 | 2021 I

Slováci sa iba v pondelok dozvedeli, že ministerstvo zdravotníctva odmietlo asi tri milióny vakcín od spoločnosti Pfizer. Analytici z Dáta bez pátosu v statuse na sociálnej sieti ale tvrdia, že neobjednaných vakcín mohlo byť ešte viac.


Podľa analytikov by bolo pri objednávaní všetko od začiatku inak, ak by na Slovensku existovala pochopiteľná a jednoduchá tabuľka s grafmi k téme vakcinácia. „Je úplne zbytočné, aby sme popisovali, čo by tam všetko malo byť. Lebo všetko už je vymyslené a tisícky grafikov a dátových analytikov a programátorov už pripravili krásne nástroje pre svojich spoluobčanov,“ píšu analytici z Dáta bez pátosu.
Exminister zamlčal, aké násobky objednaného množstva vakcín mohol doobjednať

Plán dodávok vakcín na február 2021 podľa informácií od Ministerstva zdravotníctva SR k 17. februáru 2021.
Plán dodávok vakcín na marec 2021 a skutočnosť dodávok za február 2021 podľa informácií od Ministerstva zdravotníctva SR k 1. marcu 2021. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR


Exminister zdravotníctva Marek Krajčí podľa nich nikdy s dátami nepracoval a nikdy ich ani nepotreboval. Ak ich aj dostal, tak ich väčšinou dezinterpretoval.

„Naviac dostal ako minister právomoci rozhodovať o našej budúcnosti. On sa nerozhodoval na základe dát (lebo ich nepotreboval), ale na základe emócií. Netušil, ako pracuje logistika systému, ktorého výsledkom má byť na základe čiastočne známych parametrov dodávok vakcín. Toho času v schvaľovacom procese (v rôznom štádiu) behom čo najmenšieho počtu mesiacov zaočkovanie takmer celého obyvateľstva jemu zverenej krajiny v pandémii,“ konštatujú analytici.

Dodávajú: „Neveríme, že k tomu kedykoľvek akúkoľvek zmysluplnú tabuľku mal. A ak ju aj mal, tak ju nikdy nezverejnil.“

Analytikom z Dáta bez pátosu ju napokon poskytol na základe slobodného prístupu k informáciám a po zaslaní otázok a žiadosti formou 211-ky. „Poskytol nám už 26. januára informáciu, že: nad rámec štandardne objednaných vakcín doobjednal v januári 2021 v „bazáre“ 600 tisíc PfizerBioNTech, ale zamlčal, že mohol objednať násobky tohto množstva. Rovnako nad rámec štandardne objednaných vakcín doobjednal v januári 2021 v „bazáre“ 600 tisíc Moderny, ale zamlčal, či a aké násobky tohto množstva mohol doobjednať,“ prezrádzajú analytici s tým, že Krajčí nikdy nedal stovkám svojich pracovníkov v NCZI pripraviť jednoduchú tabuľku pre občanov, nikdy nevyužil kapacitu stoviek pracovníkov dnes už štátnej IT firmy z Košíc na prípravu jednoduchého prehľadu.

Richard Kollár: Vakcíny Pfizer odmietli tí odborníci, ktorí sa nimi pred kamerami očkovali?
Slovensko odmietlo od Pfizeru tri milióny vakcín proti koronavírusu. Škandál, aký u nás zrejme nemá obdobu, zhodnotil v statuse na sociálnej sieti i matematik Richard Kollár. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Krajčí v momente možnosti objednať vakcíny naviac povedal: SLOVENSKO NEBERIE!“

„Ani dnes ho nemáme a Marek Krajčí už ani nič nepripraví. Berieme jeho zlyhania osobne, lebo všetci z tejto iniciatívy čakáme na vakcínu. Dočkáme sa jej asi v máji a v júni konečne vylezieme von, lebo sme zavretí. Máme totiž za sebou úmrtia v rodinách, a aj „náš“ ročník, a tak sa kovidu bojíme. Nezarábame, nepracujeme normálne, neberieme pomoc a podporu, platíme odvody a dane. Za ministra sme mali človeka, ktorý má na LinkedIn profile takú históriu zamestnaní a skúseností, že by sme mu nedali viesť v čase dovolenky ani našu domácnosť,“ konštatujú analytici z Dáta bez Pátosu, ktorí sú, podľa vlastných, slov schopní pripravovať denne reporty, tabuľky aj interaktívne mapy. Snažia sa sprístupniť verejnosti aspoň základné dáta o pandémii, ktorá zobrala tisícky životov, a ďalšie tisícky ešte zoberie.



„A minister zdravotníctva v momente možnosti objednať vakcíny naviac (za 25 eur na občana) sa rozhodol so svojím šéfom povedať: SLOVENSKO NEBERIE!“ nechápu analytici a dodávajú: „Tak si dávajme pozor na to, kto za nás bude rozhodovať, lebo ide o naše životy. A nebude „bez pátosu“, lebo nám ide o život. A nebudeme nestranní, lebo potrebujeme schopného ministra zdravotníctva, ktorý bude mať tak bombový životopis, že sa budeme diviť, prečo to za tých 5 tisíc mesačne ide zobrať,“ končia svoj kritický status smerom k exministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu, ktorému premiér Matovič za jeho „výbornú prácu“ ešte aj poďakoval.

ŠKANDÁL: Slovensko sa vzdalo miliónov vakcín Pfizer
Hospodárske noviny prichádzajú so šokujúcim zistením. Slovensko si údajne neuplatnilo právo na 2,4 milióna dávok vakcíny Pfizer, ktoré nám vyčlenila EÚ. Dôvodom má byť uprednostnenie ruskej vakcíny Sputnik V. Pôvodný plán pritom bol, že sa nakúpia... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Petra Demková