ŽSR evidujú za minulý týždeň štyri smrteľné zrážky s vlakom a tri pokusy o samovraždu
18 | 05 | 2020 I SITA

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidujú za minulý týždeň päť zrážok vlaku s osobou, z toho štyri smrteľné a tri pokusy o samovraždu. Agentúru SITA o tom informoval Denis Dymo z Odboru komunikácie a marketingu ŽSR. Železnice vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate.


V pondelok 11. mája došlo počas jazdy vlaku v úseku Výh. Milochov – Púchov k zrazeniu a usmrteniu muža, ktorý tesne pred vlakom vstúpil do priechodného prierezu koľaje. V utorok 12. mája usmrtil vlak v Trenčianskej Teplej muža, ktorý stál pri protihlukovej stene a pred vlakom narušil priechodný prierez koľaje. V piatok 15. mája došlo počas jazdy vlaku v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom došlo k zrazeniu a usmrteniu ženy, ktorá sa neoprávnene nachádzala v prechodnom priereze koľaje.

V sobotu 16. mája spozoroval výpravca v Banskej Bystrici v koľajisku pohyb záchranných zložiek zachraňujúcich osobu ležiacu na zvolenskom zhlaví s amputovanou dolnou končatinou po zrážke s nezisteným vlakom. Osoba bola po ošetrení prevezená do nemocnice. V nedeľu 17. mája zasa počas jazdy vlaku v Žiline došlo k zrazeniu a usmrteniu muža, ktorý si tesne pred vlakom ľahol do koľaje a položil si hlavu na temeno koľajnice.

Ľudia na hraniciach žiadajú smart karanténu. Tá sa zatiaľ testuje
Ľudia na hraniciach sa dožadujú smart karantény, tá je však zatiaľ v testovacej prevádzke. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | SITA


V utorok 12. mája polícia nahlásila hľadanie osoby so samovražednými úmyslami na zastávke Dunajov. Na žiadosť polície boli vlaky vyrozumené o jazde so zvýšenou opatrnosťou v úseku Kysucké Nové Mesto – Krásno nad Kysucou a rýchlosť na zastávke Dunajov bola obmedzená na 10 km/h. Toho istého dňa rušňovodič vlaku v úseku Pezinok – Šenkvice nahlásil podozrivú osobu na železničnom viadukte. Rýchlosť vlakov v danom úseku bola znížená na 50 km/h," priblížil Dymo. V piatok 16. mája bola zasa v úseku Hlohovec – Leopoldov nahlásená osoba so samovražednými úmyslami, ktorá bola následne zadržaná hliadkou Policajného zboru.

„Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne," dodal Dymo.

Matovič sa príliš vžil do úlohy záchrancu životov, tvrdia experti
Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) pri vnímaní všetkých aspektov krízy bráni prílišné „vžitie sa do úlohy záchrancu životov“, myslí si 90 percent opýtaných odborníkov. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | SITA