Irán hovorí, že je pripravený diskutovať o úplnej výmene väzňov s USA
10 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Hovorca iránskej vlády uviedol, že krajina je pripravená rokovať s USA o úplnej výmene väzňov, informuje portál RT.


"Sme pripravení vymeniť všetkých väzňov a sme pripravení diskutovať o tejto téme bez akýchkoľvek predpokladov, ale USA zatiaľ neodpovedali," uviedol Ali Rabiei.

"Znepokojuje nás bezpečnosť a zdravie Iráncov vo väzení. Počas prepuknutia Covid-19 nesieme zodpovednosť za bezpečnosť Iráncov," dodal hovorca iránskej vlády.

Prehlásenie nasleduje po nedávnej správe od New York Times, kde sa hovorilo o prebiehajúcich rozhovoroch medzi Iránom a USA o možnej výmene väzňov. Vedúci iránsky diplomat Abolfazl Mehrabadi prehlásil, že cieľom rokovaní je výmena veterána amerického námorníctva Michaela Whitea, ktorého zadržiava Irán, za iránsko-amerického lekára, ktorého meno odmietol uviesť.

Čína by mala strojnásobiť jadrový arzenál, aby odstrašila USA
Čína by mala drasticky zvýšiť zásoby jadrových hlavíc, aby odstrašila Spojené štáty od uskutočňovania strategických krokov v zahraničí, zdôraznil šéf agentúry Global Times, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár


48-ročný Michael White bol zadržaný v Iráne v roku 2018 a odsúdený za trestné činy v oblasti národnej bezpečnosti. V marci ho prepustili z väzenia a v súčasnosti je vo väzbe na švajčiarskom veľvyslanectve v Teheráne. White bol vo väzení infikovaný Covid-19, ale podľa jeho hovorcu sa zotavil.

Americké médiá informovali, že Whitea možno vymeniť za 59-ročného iránsko-amerického vedeckého profesora Sirausa Asgariho, ktorý bol obvinený z porušenia amerických sankcií voči Iránu. V súčasnosti ho zadržiavajú imigračné služby USA a čelí deportácii. Asgari sa sťažoval na „neľudské“ podmienky v stredisku na zaistenie imigrácie a počas väzby bol na Covid-19 pozitívny.

Výmeny väzňov sú zriedkavé priateľské gestá medzi Teheránom a Washingtonom. Minulý december Irán prepustil čínsko-amerického učenca Xijue Wanga, ktorý bol odsúdený za špionážna akcie. USA zase prepustili iránskeho vedca Masúda Solejmániho, ktorý bol zatknutý za porušenie amerických sankcií.

Prečo je Čína lepšie pripravená na akúkoľvek globálnu krízu ako iné svetové mocnosti
Zatiaľ čo druhé najväčšie hospodárstvo na svete, Čína, zaznamenala svoj prvý pokles v dôsledku pandémie Covid-19, niektorí odborníci tvrdia, že sa krajina už dlho pripravuje na možnú krízu, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Marek Molnár