India chce pritiahnuť americké podniky, ktore Washington vyháňa z Číny
10 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Keďže obchodné napätie medzi Washingtonom a Pekingom stále narastá, India zvyšuje úsilie na prilákanie viac ako 1 000 amerických podnikov z Číny, pričom údajne ponúka výhody v podobe zmiernených daňových a pracovných zákonov, informuje portál RT.


Indická vláda oslovila výrobcov zdravotníckych zariadení, podniky na spracovanie potravín, textilu, kože a taktiež výrobu autodielov, informoval Bloomberg s odvolaním sa na indických predstaviteľov. Na rokovaniach, ktoré začali v apríli, sa údajne zúčastnili spoločnosti Medtronic Plc a výrobca liekov Abbott Laboratories, ktorý nedávno vyvinul „rýchle“ testy na Covid-19.

V snahe presadiť túto iniciatívu indickí predstavitelia povedali spoločnostiam, že India môže poskytnúť lacnejšiu pracovnú silu v porovnaní s USA. Zatiaľ čo celkové náklady sú stále vyššie, ako by boli, keby výroba zostala v Číne, sľúbili niektorým podnikom zaviesť výhody. Napríklad by mohli zvážiť odloženie zavedenia navrhovanej dane z digitálnych transakcií, ktoré rozhnevalo mnoho zahraničných firiem.

Obama kritizoval Trumpa za riešenie koronavírusovej krízy
Bývalý americký prezident Barack Obama ostro kritizoval postup svojho nástupcu Donalda Trumpa proti koronavírusovej pandémii ako "absolútne chaotickú pohromu". Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | TASR


Vláda by tiež mohla zvážiť konkrétne požiadavky týkajúce sa zmien v pracovnom práve. India údajne pracuje na odstránení ďalšej prekážky, ktorá prinútila investorov váhať - jej dlhé a komplikované akvizície pôdy. V súčasnosti rozvíja na priemyselné účely celkovo 461 589 hektárov - veľkosť približne polovice územia Cypru.

Správa prichádza potom, čo prepuknutie Covid-19 ukázalo svetu, do akej miery sú všetci závislí od Číny. Najmä USA hľadajú spôsoby, ako odstrániť svoje dodávateľské reťazce z krajiny, ktorú obvinil prezident Donald Trump z krytia informácií o koronavíruse.

Úradníci nedávno informovali agentúru Reuters, že Biely dom nebude mať námietky proti tomu, aby sa americké podniky presťahovali do „priateľskejších“ krajín, zatiaľ čo India je medzi tými partnermi, s ktorými vláda USA spolupracuje, aby „posunula globálnu ekonomiku vpred“.

Prečo je Čína lepšie pripravená na akúkoľvek globálnu krízu ako iné svetové mocnosti
Zatiaľ čo druhé najväčšie hospodárstvo na svete, Čína, zaznamenala svoj prvý pokles v dôsledku pandémie Covid-19, niektorí odborníci tvrdia, že sa krajina už dlho pripravuje na možnú krízu, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Marek Molnár