Vlaky budú od nedele premávať opäť podľa riadneho grafikonu, platia však výnimky
07 | 05 | 2020 I SITA

Železnice čiastočne obnovia vnútroštátnu dopravu okrem IC vlakov a medzinárodných spojov.


Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe rozhodnutia vlády od nedele 10. mája 2020 po takmer dvoch mesiacoch čiastočne obnoví vnútroštátnu dopravu. Po vyhlásení mimoriadnej situácie národný dopravca vypravoval v priemere 1 015 vlakov denne, teraz sa ich počet navýši na zhruba 1 396.

Od tohto dátumu tak budú opäť podľa štandardného grafikonu vlakovej dopravy 2019/2020 premávať všetky vnútroštátne vlaky vypravované vo verejnom záujme. Pôjde teda o vnútroštátne vlakové spojenia s výnimkou vlakov kategórie InterCity (IC). Agentúru SITA o tom vo štvrtok informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Zároveň platí, že medzištátne vlakové spoje zo a do SR na všetkých hraničných priechodoch so všetkými susednými krajinami zostávajú pozastavené.

Kontroly na hraniciach sa predĺžia do 27. mája
Vláda rozhodla o druhom predĺžení kontrol na hraniciach, opatrenie je možné opakovane predĺžiť o ďalších 20 dní. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA


Dôležitou informáciou pre cestujúcich je tiež to, že od 18. mája 2020 bude spustený predaj vnútroštátnych rezervácií, zavádza sa tiež povinná rezervácia miest v 1. vozňovej triede a povinná rezervácia v nočných vlakoch R 614 / R 615 (v úseku Trenčín – Poprad Tatry), R 800 (v úseku Plešivec – Levice) a R 801 (v úseku Bratislava hl.st. - Plešivec) a povinná rezervácia bicyklov vo vlakoch diaľkovej dopravy.

ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave.

Náklady na nútený pobyt v štátnej karanténe musia občania podľa zákona zaplatiť
Fyzické osoby musia podľa zákona uhradiť náklady, ktoré štátu vzniknú v súvislosti s umiestňovaním osôb do karanténnych zariadení. Uviedlo to Ministerstvo vnútra SR (MV SR) vo svojom stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslal tlačový odbor rezortu.... Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA