Úrad upravil podmienky účasti na pohreboch
07 | 05 | 2020 I SITA, red

Smútočnú hudbu počas pohrebného obradu je podľa hygienikov vhodné riešiť prednostne reprodukovanou formou.


Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) upravil podmienky účasti na pohreboch. V tomto prípade je nutné vstup a pobyt v priestoroch pohrebného obradu umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad rúško, šál, šatka), pri vchode do priestorov pohrebného obradu aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice, a takisto zabezpečiť, aby odstup medzi osobami (okrem členov spoločnej domácnosti) bol minimálne dva metre.

Smútočnú hudbu počas pohrebného obradu je podľa hygienikov vhodné riešiť prednostne reprodukovanou formou. Zdôrazňujú tiež potrebu dodržiavať respiračnú etiketu (kašlať, kýchať do vreckovky, respektíve do lakťového ohybu), nepodávať si ruky a z obradov úplne vylúčiť osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia.

Dôležité je tiež vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek podláh a predmetov. Tam, kde je to možné, ÚVZ odporúča prednostne usporadúvať pohrebné obrady v exteriéroch za dodržania odstupov dva metre (okrem členov spoločnej domácnosti). „Pri východe z priestorov pohrebného obradu je potrebné riadiť vychádzanie ľudí s odstupmi aspoň dva metre a zabrániť zhlukovaniu,“ dodal ÚVZ.

Kontroly na hraniciach sa predĺžia do 27. mája
Vláda rozhodla o druhom predĺžení kontrol na hraniciach, opatrenie je možné opakovane predĺžiť o ďalších 20 dní. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA