Británia má už najviac obetí v Európe, chcú uvoľňovať i viac testovať
07 | 05 | 2020 I Natália Sollárová

Spojené kráľovstvo má už viac ako 30-tisíc obetí, najviac z celej Európy. Krajina by zo „stay home“ mala prejsť do druhej fázy boja s koronavírusom, čo zahŕňa postupné uvoľňovanie od pondelka i zvýšenie počtu testov do konca mája.


Premiér Boris Johnson v stredu oznámil, že od pondelka sa začne s postupným uvoľňovaním opatrení. Bližšie svoju stratégiu predstaví počas prejavu v televízií cez víkend. Ako informovali The Financial Times, v nedeľu vysvetlí plán „druhej fázy“ boja proti novému koronavírusu.

Počiatočné uvoľnenie by malo byť ešte obmedzené a bude sa týkať najmä exteriérových aktivít vrátane cvičenia či dochádzania do práce, pričom ďalšie kroky budú nasledovať neskôr. Dovtedy vláda plánuje zaviesť masívne testovanie ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19 spolu s vysledovaním ich kontaktov. Novou „ambíciou“ vlády podľa Johnsona je vykonať do konca mája až 200-tisíc testov denne.

Johnson, ktorý sám prekonal COVID-19, počas prvých „otázok pre premiéra“ v Dolnej snemovni britského parlamentu po opätovnom nastúpení do úradu koncom apríla, vyslovil ľútosť, že sa vírus rozšíril aj v domovoch sociálnych služieb.

Syn Borisa Johnsona dostal meno po lekároch, ktorí premiérovi zachránili život
Syn britského premiéra Borisa Johnsona a jeho snúbenice Carrie Symondsovej dostal meno Wilfred Lawrie Nicholas Johnson. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | TASR


Ako ďalej uviedli The Financial Times, domovy sociálnych služieb hlásili značný počet úmrtí a sťažovali sa na nedostatok testovania klientov i personálu, rovnako aj na chýbajúce ochranné vybavenie pre zamestnancov.

Podľa Johnsona celé týždne pracujú na tom, aby sa situácia zlepšila a obrovské úsilie preto vyvinuli doslova desiatky tisíc ľudí. Vodca opozície Keir Starmer položil premiérovi viacero otázok, tak ako je na to v snemovni priestor každú stredu, v ktorých sa zameriaval na zvládanie krízy vládou. Okrem iného sa opýtal, či jej stratégia môže byť považovaná za úspešnú, keď počet obetí dosiahol už takmer 30-tisíc (aktuálne už cez 30-tisíc, pozn. red.).

Spojené kráľovstvo sa stalo krajinou s najvyšším počtom obetí v Európe a druhým najvyšším na svete, nechajúc za sebou Taliansko. „Ako sa to, preboha, mohlo stať?“ pýtal sa Starmer.

Johnson odmietol porovnávanie počtu obetí v UK s inými krajinami, hoci uznal „desivú štatistiku“. Uviedol však, že na presnú bilanciu „tu dáta nie sú“. „V každej fáze... sme sa riadili najdôležitejšími základnými cieľmi: zachraňovať životy a chrániť NHS (Národná zdravotná služba, pozn. red.),“ dodal premiér. Podľa neho ešte príde čas pozrieť sa na to, aké rozhodnutia prijali a či sa mohli rozhodnúť aj inak.

V prípade Johnsonovho úmrtia sa malo postupovať podľa scenára typu „smrť Stalina“
Britský premiér Boris Johnson, ktorý koncom marca bojoval s Covid-19, mal ťažký priebeh choroby, pričom nemohol uveriť, že počas niekoľkých dní sa jeho zdravotný stav tak zhoršil. V rozhovore pre denník The Sun prezradil, že existoval plán pre... Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Marek Molnár