Rusko podporí výrobu a predaj uhlia, pričom do desiatich rokov bude najväčším svetovým vývozcom
03 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Najväčší svetový producent uhlia, Rusko, plánuje v nasledujúcich 15 rokoch zvýšiť svoju produkciu a vývoz, pričom sa predpokladá sa, že podiel Ruska na svetovom trhu s vývozom uhlia sa zvýši na 25 percent zo súčasných 11 percent, informuje portál RT.


Ruské ministerstvo energetiky v najnovšom dokumente uviedlo, že výroba vzrastie až na 448 - 530 miliónov ton ročne do roku 2024 a na 485 - 668 miliónov ton ročne do roku 2035.

Domáca spotreba uhlia sa zvýši o vyše 12 percent, čo v súčasnosti predstavuje približne 196 miliónov ton ročne. Ázijsko-tichomorské štáty, juhovýchodná Ázia, Blízky východ a Afrika budú aj naďalej hlavnými dovozcami ruského uhlia.

Nemecká ekonomika môže potrebovať najmenej osem rokov, aby sa zotavila z Covid-19
Nemecká ekonomika naďalej klesá a za týždeň stratila 15 miliárd eur v dôsledku recesie spôsobenej Covid-19. Najnovšia štúdia varuje, že zotavenie krajiny bude trvať najmenej osem rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Rusko už v súčasnosti vyváža značné množstvo uhlia do Číny (približne 30 miliónov ton ročne), v nasledujúcich rokoch však existuje veľký potenciál na zvýšenie tohto vývozu. Ministerstvo energetiky očakáva, že vývoz do Číny sa v najbližších 10 rokoch takmer zdvojnásobí na 55 miliónov ton.

India, tiež plánuje „výrazne zvýšiť“ dovoz, pričom Vietnam už zdvojnásobil svoje nákupy ruského uhlia v dôsledku uvedenia do prevádzky niekoľkých nových elektrární spaľujúcich uhlie. Medzitým americká správa informácií o energii (EIA) očakáva, že Rusko v tejto dekáde predbehne Indonéziu ako vedúceho vývozcu.

Ťažba uhlia je v Rusku dlhodobo kľúčovým odvetvím, pričom výrobné náklady patria medzi najnižšie na svete.

Spolu s vysokými nákladmi na dopravu, najmä na tú železničnú, tieto faktory robia konečnú cenu ruského uhlia takmer porovnateľnou s cenami, ktoré ponúkajú niektorí z najväčších ruských svetových konkurentov, napríklad Austrália a Južná Afrika.

Muskov tweet zrazil hodnotu Tesly o 14 miliárd dolárov
Hodnota Muskovho vlastného podielu vo firme zároveň klesla o tri miliardy dolárov. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | SITA