Koronavírus diskriminuje chorých na rakovinu
03 | 05 | 2020 I Natália Sollárová

Skutočnou epidémiou je rakovina, ktorá pripraví ročne o život takmer 14-tisíc Slovákov. Niektoré prípady by nemuseli byť smrteľné, keby sme ich zachytili včas. Kvôli koronavírusu je však odsúvaná nielen diagnostika, ale aj liečba onkologických pacientov.


Podľa prezidentky občianskeho združenia NIE RAKOVINE Jany Pifflovej-Špankovej je onkologická situácia na Slovensku vážnejšia ako situácia s COVID-19, uviedli Bratislavské noviny.

Aliancia na svoje webovej stránke informovala, že na infolinke sa im hromadia veľmi vážne telefonáty ohlasujúce zbytočné zanedbávanie a odsúvanie potrieb onkologických, ale aj iných pacientov. Preto už nemôžu mlčať. Pre pacientov s iným ochorením ako COVID-19 už situácia prekračuje hranice diskriminácie aj podľa Charty práv pacientov.

Za rok môže v Anglicku zomrieť takmer 18 000 pacientov s rakovinou, keďže sa uprednostňuje liečba Covid-19
Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo vynaložilo všetko úsilie na boj proti epidémii Covid-19, rakovina by si mohla kvôli nedostatočnej diagnostike a liečbe vyžiadať až 18 000 životov, varuje nová štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Na základe metodického opatrenia sa starostlivosť o onkologických pacientov považuje za neodkladnú. Zo zistení aliancie NIE RAKOVINE však vyplýva, že pacienti majú obavu o kontinuitu liečby i výkon diagnostiky. Aliancia každý deň  posúva stavy vyžadujúce ošetrenie na fungujúce pracoviská, nakoľko v regiónoch nie je ambulantná starostlivosť dostupná. Rovnako sú odkladané aj diagnostické vyšetrenia.

Organizácia sa preto pýta, či sa to deje „v dôsledku nepochopiteľného zamerania celého systému zdravotnej starostlivosti iba na COVID-19? Alebo sme naozaj neschopní postarať sa o všetkých pacientov?“

Denne u nás pribudne 94 chorých s onkologickou diagnózou a 38 ľudí zomrie. „Na riešenie následkov koronavírusu je vyčlenených 1,5 miliardy eur. Keby sme z toho dostali aspoň 5 percent na skríning kolorektálneho karcinómu, zachránime 2-tisíc ľudí,“ uviedla prezidentka pacientskej organizácie pre Bratislavské noviny.

Skvelý objav, ako si stravou ľahko predĺžiť život
Strava z oblasti Stredomoria je považovaná za najzdravšiu na svete. Nedávno jej pripísali ešte ďalšie mimoriadne účinky. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Natália Sollárová


Napríklad rakovina hrubého čreva a konečníka by nemusela byť smrteľná, keby sa zachytila včas. Zo 4-tisíc ľudí ročne, ktorým je diagnostikovaná, až polovica zomiera.

„Každá štvrtá kolonoskopia končí pozitívnym nálezom. Tri až päť percent pozitívnych testov má už kolorektálny karcinóm, štyridsať percent pozitívnych testov na okultné krvácanie má polypy, ktoré sa môžu zvrhnúť na nádor, ale keď ich odstránime, nebude z toho rakovina,“ vysvetľuje Pifflová-Španková a upozorňuje, aby sa v prehnanej starostlivosti len o jednu zdravotnícku problematiku, aktuálne COVID-19, nezabúdalo ani na ďalšie.

Na Slovensku je ročne podchytených bezmála 3-tisíc pacientiek s karcinómom prsníka. Ako píšu Bratislavské noviny, teraz sa ženy buď boja prísť alebo lekári ich návštevu odsúvajú, pretože nie sú akútnymi prípadmi.

Podľa ďalších slov prezidentky organizácie NIE RAKOVINE len „pomaly sa opäť rozbiehajú skríningy kolonoskopie, ale bolo by potrebné ľudí upokojiť, začať situáciu uvoľňovať, aby sa zas pacienti začali dožadovať vyšetrení, pretože teraz sa ambulanciám neraz zbytočne vyhýbajú. Testy na okultné krvácanie tiež stoja, lebo tie sú v rukách všeobecných lekárov ako súčasť preventívnej prehliadky pre ľudí od 50 rokov. V tejto situácii sa totiž preventívne prehliadky takisto odsúvajú.“

Stopnutie interupcií – ochrana alebo porušovanie práv?
Ombudsmanka aj mimovládky upozorňujú, že nevykonávanie interupcií je porušením ľudských práv. Ministerstvo si to ale nemyslí a je proti umelému prerušeniu tehotenstva počas pandémie, hoci ho nezakazuje. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Natália Sollárová


Upozorňuje tiež na to, že „ďalší skríning, a to krčka maternice, spustil štát v novembri minulého roka. Test je k dispozícii v ambulancii gynekológa, avšak informačná kampaň sa neurobila, takže o tom máloktorá žena vie.“ Kampaň na informovanie verejnosti presunuli kvôli novému koronavírusu na jeseň.

„Keď sme chceli televízne spoty pred správami s pozvánkou na prevenciu - nedalo sa. O Covide sa vysielajú spoty dokola. Pán Boh zaplať..., ale koľko životov sme tak už mohli zachrániť pred rakovinou, a nedalo sa. Koľko sme ich mohli ochrániť povinným skríningom, systematickým vpúšťaním moderných liekov, technológií, modernizovaním pracovísk....,“ hovorí na margo prístupu k obom typom ochorení Pifflová-Španková a kladie si otázku, či sa teraz „môžeme legitímne pýtať, či boj s rakovinou budeme brať rovnako vážne, ako boj s koronavírusom“.

Surovú stravu uznali ako jeden z liekov na rakovinu
Holandsko uznalo surovú stravu ako oficiálny liek na rakovinu. Na rozdiel od spracovanej vytvára v ľudskom tele zásadité prostredie. A v tom sa rakovinové bunky nedokážu rozvíjať. Uviedol portál Fithacker.co. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová