MIMORIADNE: Parlament schválil programové vyhlásenie vlády
30 | 04 | 2020 I Peter Haluza

Vláda Igora Matoviča získala dôveru parlamentu. Vládny program nepodporili koaličné poslankyne Jana Cigániková (SaS) a Alexandra Pivková (Za ľudí), za hlasoval Vladimír Faič (Smer-SD).


Národná rada SR vo štvrtok schválila programové vyhlásenie vlády (PVV). Za hlasovalo 93, proti bolo 48, hlasovania sa nezdržal žiadny poslanec. Prítomných bolo 141 zákonodarcov.

Pred hlasovaním premiér koalíciu vyzval k jednote a súdržnosti, nechce, aby si partneri navzájom robili podrazy.

Medzi hlavné body schváleného vládneho programu patrí očista justície a rozvoj regiónov. Ďalej je to zvýšenie potravinovej sebestačnosti, kvalitná zdravotná starostlivosť, či výstavba nájomných bytov.

Vláda chce aj zefektívnenie rezortu, siete škôl, zjednotenie financovania a kompetencií. Nosným pilierom vládneho programu je boj proti korupcii. Medzi sporné body patria napríklad zmienka o možnom zavedení jednej zdravotnej poisťovne alebo avizované vydávanie vládnych novín.

Väčšina Slovákov si myslí, že nový koronavírus vznikol umelo. Štvrtina by sa zaočkovať nedala
Obyvatelia Slovenska sú rozdelení v názore na to, ako vznikol nový koronavírus. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | SITA


Ako informovala agentúra SITA, opozičné politické strany ĽSNS a Smer-SD, s výnimkou poslanca Vladimíra Faiča (Smer-SD) PVV nepodporili. Kotlebovcom prekáža predovšetkým spôsob, akým sa má uberať zahraničná politika Slovenska, kritizujú zámer vlády plniť záväzky krajiny voči NATO a Európskej únii a taktiež to, že chce vláda podporiť financovanie mimovládnych organizácií.

Smeru-SD zasa prekáža, že PVV nereaguje na súčasnú situáciu na Slovensku spôsobenú šírením ochorenia Covid-19, chýba mu finančné krytie, konkrétne čísla a termíny na dosiahnutie vytýčených cieľov, vymedzenie vzťahu Slovenska voči Rusku a Číne či konkretizovanie nástrojov, pomocou ktorých chce vláda bojovať proti hoaxom a dezinformáciám.

PVV nepodporili ani koaličné poslankyne Jana Cigániková (SaS) a Alexandra Pivková (Za ľudí). Cigánikovej prekážalo, že sa do neho dostal prísľub zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Fakticky to znamená, že by fungovala len jedna zdravotná poisťovňa.

Ako sa kradne sloboda
Vláda sa snaží Slovákom zobrať čoraz viac slobody Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Arpád Németh