Pri domových prehliadkach u obžalovaných z vraždy Kuciaka sa našli peniaze aj náboje
29 | 04 | 2020 I SITA

 Finančnú hotovosť ako aj náboje zaistili policajti pri domových prehliadkach obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa dnes v tejto súvislosti čítali posudky, ktoré sa zaoberali práve zaistenými vecami.


U Miroslava M., ktorý sa medzitým priznal ku skutkom podľa obžaloby a bol vyčlenený na samostatné konanie, zaistili policajti podľa posudkov náboje. Tie po následných testoch vyhodnotili ako streľbyschopné. Zaistené tiež boli časti jeho oblečenia, na ktorých sa našli povýstrelové splodiny zhodné s tými, ktoré sa nachádzali na nábojniciach nájdených v Kuciakovom dome vo Veľkej Mači. Policajti tiež u Miroslava M. zaistili osem kusov 500 eurových bankoviek.

Finančnú hotovosť sa podarilo zaistiť aj u Aleny Zs. Na bankovkách sa podľa posudku okrem jej DNA našla aj DNA osoby mužského pohlavia. Obhajkyňa neprítomnej Aleny Zs. však zdôraznila, že peniaze patrili matke obžalovanej. Prokurátor takisto prečítal posudok o prehliadke kmeňa stromu, ktorý svedok Zoltán Andruskó označil ako cvičný terč, na ktorý Tomáš Sz. a Miroslav M. trénovali streľbu. Podľa výsledku obhliadky sa však v dreve nenašli projektily. Na rozpor s výpoveďou Andruskóa v tejto súvislosti upozornil obžalovaný Marian K., ktorý sa dnes k vykonanému dokazovaniu viac nevyjadroval.

Mexiko a EÚ dokončujú novú dohodu o voľnom obchode
Výsledkom štvorročných rokovaní je takmer všetok obchod s tovarom bez cla Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.

Hotely, reštaurácie a kaviarne odhadujú prepad tržieb z dôvodu koronaopatrení na zhruba 560 mil. eur
Dopad prijatých koronaopatrení na Slovensku bude pre sektor hotelov, reštaurácií a kaviarní (horeca) hrozivý. Podľa aktuálnych prepočtov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa očakáva viac ako 50-percentný medziročný prepad tržieb, v... Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | TASR