Sulík vymenil šéfa Hlavného banského úradu, novým predsedom je bývalý okresný šéf SaS
22 | 04 | 2020 I SITA

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) odvolal začiatkom apríla dlhoročného predsedu Hlavného banského úradu Petra Kúkelčíka.


Ako ďalej na sociálnej sieti upozorňuje Transparency International Slovensko (TIS), do čela úradu dosadil Bohumíra Zvrškovca. Ten bol pritom podľa TIS ešte vlani okresným šéfom SaS v Žarnovici. Jeho manželka zároveň tento rok kandidovala za SaS do parlamentu a je okresnou šéfkou liberálov v Banskej Štiavnici.

Pôvodného šéfa úradu pritom SaS viackrát kritizovala. "Pán Kúkelčík je niečo podobné v baníctve ako, ako bol pán Holjenčík v energetike alebo pán Harabin v súdnictve," povedal pre tromi rokmi vtedy poslanec, dnes štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS). TIS zároveň pripomína, že práve SaS v minulosti opakovane kritizovala stranícke nominácie.

Matovič potvrdil slová o mediálnej zakáľačke a pochválil sa prvým skalpom
Aj súčasná koalícia má s personálnymi nomináciami veľké problémy. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


Ministerstvo hospodárstva SR reagovalo, že sa rozhodlo pre zmenu vo vedení Hlavného banského úradu (HBÚ) na základe nespokojnosti s jeho fungovaním pod vedením Petra Kúkelčíka.

"Vzhľadom na viaceré pochybenia HBÚ v minulosti, na ktoré upozorňoval najmä štátny tajomník Karol Galek, ako napríklad sporný výber úhrad za vyťažené zlato či podozrenia z manipulácie vyšetrovania banského nešťastia v Novákoch, sa minister hospodárstva Richard Sulík rozhodol pre okamžitú výmenu," priblížil rezort.

Je pritom presvedčený, že HBÚ v súčasnom stave potrebuje predovšetkým krízového manažéra, ktorý dokáže úrad plne sfunkčniť. "Bohumír Zvrškovec je odborníkom s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti krízového riadenia, ako aj v technickej oblasti. Výberové konanie v tomto prípade legislatíva nevyžaduje. Vzhľadom na urgentnosť situácie a potrebu okamžite hľadať riešenia sa preto Ministerstvo hospodárstva SR rozhodlo vymenovať Bohumíra Zvrškovca za predsedu HBÚ," dodal rezort.

AKTUALIZOVANÉ: Kajetána Kičuru obvinili z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti
Na účet Kičurovho otca prišlo 200-tisíc eur v čase, keď začínali štáty robiť opatrenia proti koronavírusu. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová