Štát sa pripravuje na potravinovú krízu
Slovensko má v hmotných rezervách základné druhy potravín, ich portfólio by sa malo rozšíriť.
Hmotné rezervy slúžia na zaistenie potravinovej bezpečnosti štátu v prípade, že by vypukla potravinová kríza. Ako
informovali Hospodárske noviny, vytvárajú sa na to, aby pokryli potrebu na prvých 30 dní po vyhlásení krízovej situácie.
Do zoznamu aktuálne patria základné potraviny, ako sú pšenica, šošovica, ryža, mäso a cukor. Už onedlho by sa však malo portfólio produktov v hmotných rezervách rozšíriť. Pre HN to potvrdila Správa štátnych hmotných rezerv.
Slováci minuli počas karantény na potraviny už viac ako 100 mil. eur
Významným faktorom je pravdepodobne aj to, že už tri týždne sú na Slovensku zatvorené reštaurácie a stravovacie zariadenia.
Čítať ďalej
„Úloha vyplynula z rokovania Ústredného krízového štábu ako reakcia na prebiehajúcu situáciu v oblasti nákupu zdravotníckeho materiálu,“ uviedla hovorkyňa hmotných rezerv Natália Petríková.
Návrh na doplnenie a rozšírenie hmotných rezerv predložil podľa Hospodárskych novín minister pôdohospodárstva Ján Mičovský na dnešné rokovanie vlády ako utajovaný materiál. Hovorca rezortu pôdohospodárstva však odmietol na otázty o tomto materiáli odpovedať.
V prípade pandémie môže vláda vyhlásiť iba núdzový stav
V prípade ohrozenia života a zdravia z dôvodu pandémie umožňuje ústavný zákon vyhlásiť iba núdzový a nie výnimočný stav. Pre TASR to uviedol docent ústavného práva Marek Domin z Katedry ústavného práva na Univerzite Komenského v...
Čítať ďalej