Testovať na koronavírus sa má v Malackách aj ďalších 12 osôb, vykazujú totiž známky respiračného ochorenia
07 | 03 | 2020 I SITA

Testovať na koronavírus sa má v Malackách aj ďalších 12 osôb, vykazujú totiž známky respiračného ochorenia. Po zasadnutí krízového štábu mesta Malacky o tom informoval primátor mesta Juraj Říha. Predpokladá, že týmto osobám sa urobia testy na prítomnosť nového koronavírusu.


Ide o klientov zariadenia neziskovej organizácie Vstúpte, ktorá sa venuje práci s osobami s mentálnym postihnutím. Osoby sú v domácej karanténe. Krízový štáb v sobotu odporučil organizácii, aby prerušili prevádzku do odvolania. "Aby aj zvyšní klienti, ktorí nevykazujú známky ochorenia, zariadenie už nenavštevovali," dodal Říha.

V Malackách tiež na týždeň prerušia činnosť škôl a mimoškolských zariadení. Týka sa to aj stredných škôl na území mesta, ktoré nie sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Primátor sa plánuje obrátiť na Bratislavský samosprávny kraj a Arcibiskupský úrad, aby prerušenie výučby na týchto školách zabezpečili.

"Toto opatrenie je dočasné, po týždni vyhodnotíme situáciu a rozhodneme o ďalšom postupe," uviedol Říha. Keďže malacké školy a školské zariadenia navštevuje vyše 2-tisíc detí, je podľa neho je potrebné, aby sa v maximálnej miere eliminovalo riziko prenosu.

Verejnosť môže v prípade nového koronavírusu kontaktovať viaceré infolinky
Verejnosť môže v prípade akýchkoľvek otázok v súvislosti s novým koronavírusom kontaktovať odborníkov podľa miesta svojho bydliska. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR


Primátor Malaciek tiež informoval, že v domácej karanténe je 10 osôb, ktoré s manželkou prvého nakazeného pacienta prichádzali do pravidelného kontaktu v mestskom centre sociálnych služieb. Stravovanie pre verejnosť v tomto centre bolo krízovým štábom s okamžitou platnosťou zrušené.

Stravovanie bude poskytované týmto zariadením len osobám, ktoré sú odkázané, za upraveného režimu a prísnych bezpečnostných pokynov. "Zároveň sme zabezpečili stravovanie aj pre našich 38 klientov, ktorí sa aj v súčasnosti nachádzajú v zariadení a sú v poriadku, izolovaní od statnej prevádzky," dodal Říha.

Všetkým mestským inštitúciám v meste zároveň krízový štáb nariadil zrušiť hromadné športové, kultúrne a spoločenské podujatia. "Vykonávame prevenčný rozsah práve pre to, že sa nachádzame sa v epicentre prvých prípadov," povedal primátor. Vedúcich a predsedov seniorských klubov, ktorých je v Malackách vyše 6, požiada, aby prerušili klubovú činnosť, ktorú majú plánovanú. Zrušiť majú tiež plánované hromadné podujatia pri príležitosti MDŽ alebo výročných schôdzí.

Pápež pre koronavírus neprednesie nedeľňajšiu modlitbu naživo ale online
Podozrenia, že sa pápež nakazil koronavírusom, však boli v priebehu týždňa vyvrátené. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | TASR


Primátor zároveň požiadal všetkých obyvateľov Malaciek, návštevníkov a obyvateľov okolitých obcí, aby zachovali pokoj. "Situáciu máme pod kontrolou, všetky opatrenia sú s cieľom, aby sme eliminovali akékoľvek riziko prenosu," dodal. Situáciu podľa neho zvládnu, ak budú občania dodržiavať prísne hygienické opatrenia a eliminujú kontakt s mestským úradom a ďalšími štátnymi inštitúciami.

Opatrenia prijal aj Policajný zbor, priestupky má riešiť formou objektívnej zodpovednosti. V sobotu o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Doklady totožnosti budú policajti fyzicky kontrolovať vo výkone služby iba v nevyhnutných a odôvodnených prípadoch. Tiež sa budú snažiť v čo najväčšej možnej miere vyvarovať hotovostného styku.

Manželka prvého nakazeného Slováka koronavírusom je z domácej izolácie premiestnená už na infekčnú kliniku do nemocnice. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) sú už tak hospitalizovaní všetci traja pacienti. Otec, syn a takisto aj manželka 52-ročného muža.

AKTUALIZOVANÉ: Líder talianskej Demokratickej strany je pozitívny na koronavírus
Líder talianskej demokratickej strany, Nicola Zingaretti, pripustil, že bol infikovaný smrtiacim koronavírusom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Marek Molnár