USA otestovali tento rok prvú medzikontinentálnu balistickú raketu (FOTO)
05 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Novovytvorená americká organizácia Space Force (vesmírne sily) otestovala v stredu medzikontinentálnu balistickú raketu Minuteman III (ICBM). Informuje o tom portál CBS


Raketa bola vystrelená z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii krátko po polnoci v stredu. Bol to prvý vývojový test svojho druhu, pretože sa zariadenie stalo súčasťou US Space Force - organizácia, ktorá bola založená ako nezávislá vojenská zložka koncom decembra. USA vyskúšali raketu tohto typu naposledy v októbri.



Rakety Minuteman sú kľúčovou súčasťou jadrového arzenálu USA. Test bol rozhodujúci pre prácu na ďalšom „testovaní a hodnotení programu ICBM, ako aj na mnohých ďalších vesmírnych a diaľkových programoch,“ uviedol veliteľ 30. operačnej skupiny plukovník Kris Barcomb.

Minulý rok v auguste USA jednostranne odstúpili od Zmluvy o likvidácií rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) s Ruskom, ktorý zakazoval používanie všetkých pozemných rakety s doletom do výšky 5 500 km.

%5B0%5D=68.ARC5Sui4bApk20VL4NrE_G4Dp6-IH-qp2grv_kf3RIuH-cYqZplgmLCm4b3xm_fhyvZYzg20GiLpoCFpENiG68BuZSIaXHJWEd5uMLTRWvzfrZwrgqdA8CHR2zr_16G7Mtk1cnptf-LosD9KUNEQWGX_jTE64-rCDqIytg_Axx3WPROfbld79ow1qEwriTvX31o_TnTFG21z4haBJ1KDQUL_YpOYdLWhGpofO5UuisWs4FycyYPlbHODDl-ThkWF_v3WY457UUc2M6DXyNDs012646r5HkapC6r_e6MoJrtqQ2khqOdoekZUMjgCQgAKZjKZmlIPXR6lyPu4Tw&__tn__=-R

Moskva, ktorá tiež odstúpila od zmluvy po USA, silne kritizovala krok Spojených štátov. Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že zrušenie dohody o kontrole kľúčových zbraní bude mať za následok „neobmedzený pretek v zbrojení“.

Iba dva týždne po odstúpení od Zmluvy INF USA vystrelili raketu, ktorú by zmluva zakázala. Rusko v tom čase poukázalo na to, že test odhalil, že Pentagón sa skutočne dlho pripravoval na „narušenie“ dohody tajným vývojom zakázaných zbraňových systémov.

Tlkot „zmrznutého srdca“ Pluta ovláda počasie
Nový výskum dokazuje, že jedinečné „zmrznuté srdce“ Pluta nielen ovláda počasie, ale že ho dokonca ovplyvňuje pomocou "rytmu". Informuje portál CNN. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár