Koronavírus dopadá na celý svet: Cez 500 mŕtvych, 20 tisíc chorých. Situácia začína byť kritická!
05 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Ľudí nakazených koronavírusom ktorý sa začal koncom minulého roka šíriť z čínskej provincie Chu-pej, ďalej rýchlo pribúda. V pondelok podľa úradov prekročil počet chorých hranicu 20.000 a nákaze už podľahlo 427 osôb. Z celkom 20.640 chorých ohlásila naprostú väčšinu prípadov Čína, viac ako 20.400 osôb.


Koronavírus sa ale objavil aj v ďalších 26 krajinách: dnes prvý prípad ohlásili Hongkong a tiež Belgicko. Českí lekári už vykonali 48 testov na koronavírus, všetky výsledky boli doteraz negatívne. Nenakazili sa teda ani Česi, ktorí boli v nedeľu z čínskeho Wu-chan letecky evakuovaní spoločne s chorým Belgičanom.

Vedľa Číny sú koronavírusom najviac zasiahnuté tri ázijské krajiny: Thajsko (25 prípadov výskytu), Singapur (24) a Japonsko (23). Prakticky všetky obete - 425 - oznámila pevninská Čína, po jednom mŕtvom registrujú úrady v Hongkongu a na Filipínach.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes uviedla, že šírenie nového typu vírusu nemožno považovať za pandémiu, pretože choroba sa stále masovo nerozšírila na rozsiahlejšie územie alebo na celé kontinenty. Podľa nej tiež nie sú dôkazy, že by vírus zmutoval. Ďalej však platí celosvetový stav zdravotnej núdze, ktorý WHO vyhlásila minulý týždeň.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes oznámil, že listom vyzval všetkých ministrov zdravotníctva, aby okamžite zlepšili zdieľanie údajov o novom koronavíruse. Práve bohaté krajiny v tom podľa neho majú veľké meškanie. Šéf WHO naopak ocenil "silné opatrenia" Pekingu. Podľa neho otvárajú "okno príležitosti" na zastavenie šírenia vírusu. Do Číny vyšle WHO medzinárodný tím expertov. Ghebreyesus tiež povedal, že opatrenia proti šíreniu vírusu by mala mať "krátke trvanie".

Zachraňoval životy, ale bol umlčaný. Teraz má koronavírus
Lekár z Wu-chanu chcel pomôcť ostatným, kvôli šíreniu „fámy“ ho však chceli umlčať. Nakoniec sám ochorel. Píše CNN. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Natália Sollárová