Rakúsko: Sebastian Odds hrozí vetom rozpočtu EÚ na obdobie po Brexite
01 | 02 | 2020 I Dominik SImon

Rakúsky konzervatívny líder vyhlásil, že nebude akceptovať tlak EÚ na zvýšenie rozpočtu o 1,11%. Odchod čistého prispievateľa Británie z EÚ znižuje spoločný rozpočet bloku, čo zaťažuje členské štáty. Informuje DW.


Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu oznámil, že Rakúsko a ďalšie krajiny budú vetovať dlhodobý plán Európskej únie pre post-brexitovú Európu, pokiaľ nebude navrhovaný rozpočet znížený. Európska komisia tlačí členoské štáty na príspevky vo výške 1,11% ako podiel na hrubom národnom dôchodku (HND). Rakúsko spolu s Nemeckom a Holandskom požaduje 1% -ný strop.

„Ak sa tento návrh zavedie, nebudeme ho podporovať a myslím si, že nebudeme podporovať ani ostatných čistých prispievateľov EÚ,“ povedal konzervatívny líder rakúskemu rozhlasu Oe1 s odkazom na členské štáty, ktoré do rozpočtu bloku prispievajú viac, ako dostávajú v EÚ financovania. „1,11% pre nás stále nie je prijateľné. Takže by malo nasledovať veto z našej strany,“ povedal Kurz.

Oficiálny odchod Británie z EÚ v piatok večer znížil spoločný rozpočet bloku. Po 47 rokoch členstva bola Británia hlavným čistým prispievateľom do bloku.

Prebiehajúce rozhovory


Kurz, líder pravicovej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), uviedol, že rokovania stále prebiehajú. „Dúfam, že nám bude predložený nový návrh, ktorý budeme môcť prijať,“ uviedol. Kurzovo vyhlásenie neprichádza dlho potom, čo vedúci predstavitelia EÚ zdôraznili nové priority pre blok vrátane migrácie, zmeny klímy a digitalizácie. Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval na osobitný samit vedúcich predstaviteľov EÚ 20. februára v Bruseli, aby prerokoval ďalší spoločný rozpočet na roky 2021 až 2027.

Budúci týždeň sa má vedúci predstaviteľ Rady Európy zísť so 16 hlavami štátov a predstaviteľmi vlád na samostatných rokovaniach o rozpočte EÚ. Kurz je naplánovaný na účasť na schôdzi v stredu. Claudia Gamon, členka Národnej rady Rakúska a členka Európskeho parlamentu, uviedla, že v období po Brexite je podľa rakúskych novín Kronen Zeitung „čas na silnú EÚ“.

„Ak teraz potopíte spoločné ciele, presúvate sa do nebezpečných vôd,“ povedala.

Brexit je pre Európu "radikálnou zmenou", vyhlásil Merkelová
Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie predstavuje pre tento blok "radikálnu zmenu", uviedol v piatok hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Čítať ďalej
31 | 01 | 2020 | TASR