(VIDEO)Kamery idú prvý krát do jadrovej elektrárne vo Fukušime, aby ukázali pokrok v očiste od poškodenia spôsobeného vlnou tsunami v roku 2011
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Kamery boli pozvané do jadrovej elektrárne vo Fukušime v Japonsku, aby ukázali pokrok dosiahnutý od chvíle, keď sa v prímorskom zariadení v roku 2011 roztopili tri jadrové reaktory v dôsledku účinkov cunami spôsobených zemetrasením o magnitúde 9. Píše portál RT.


Video zo závodu ukazuje, že poškodenie je stále na mieste a že čistenie stále prebieha.



Nahromadenie kontaminovanej vody v lokalite je viditeľné aj roky po katastrofe - a podľa správ môže byť problémom celé desaťročia. Na mieste sa používajú obrovské nádrže na skladovanie kontaminovanej vody. Agentúra Reuters uvádza, že roztavené palivo v reaktoroch sa musí ešte vyčistiť a mestá v okolí elektrárne zostávajú uzavreté a bez obyvateľov.

V januárovej štúdii vedcov z University of Georgia a Fukushima University sa však uvádza, že zvieratá v oblastiach okolo reaktorov v skutočnosti prosperujú.

O viac ako 90 percentách rastlín sa hovorí, že majú tak nízku rádioaktivitu, že pri kontakte s nimi je potrebné prijať len minimálne bezpečnostné opatrenia. Po zničení v roku 2011 bolo evakuovaných približne 300 000 ľudí z oblastí okolo elektrárne. Na procese čistenia sa zúčastňuje približne 4 000 pracovníkov, ktorý zahŕňa aj ALPS (Advanced Liquid Processing Systems), ktoré sa používajú na filtráciu znečistenej vody, čo je jeden z najväčších problémov v lokalite. Zariadenie tvrdí, že proces filtrácie bol taký úspešný, že voda sa mohla uvoľniť späť do životného prostredia, akonáhle prešla procesom filtrovania.

Niektoré strojové zariadenia a poškodenia sú stále tak pokryté žiarením, že boli ponechané na mieste v snahe umožniť rozklad žiarenia.

Tokio má hostiť olympijské hry v lete, čo znamená, že proces čistenia bol agresívnejší. Niektoré olympijské udalosti sa odohrajú len 60 km od elektrárni.

Kvôli tajfúnu Hagibis sa dostal do japonskej rieky jadrový odpad z Fukušimy (VIDEO)
Pri tajfúne Hagibis vyplavilo mnoho ton kontaminovaného jadrového odpadu do japonskej rieky Furumichi. Odpad sa nachádzal vo vreciach, ktoré boli slabo zabezpečené proti prírodným katastrofám, avšak ministerstvo životného prostredia nechce... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Marek Molnár