Štokholm: Zlodeji ukradli sochy Salvadora Dalího
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Polícia začala vyšetrovanie po tom, čo zlodeji umenia vo švédskom hlavnom meste ukradli kúsky španielskeho surrealistu Salvadora Dalího. Pri lúpeži bolo odcudzených asi tucet diel. Informuje DW.


Polícia vo štvrtok uviedla, že asi tucet diel surrealistického umelca Salvadora Dalího bolo medzi položkami ukradnutými pri nočnej lúpeži v galérii umenia v Štokholme. Podľa švédskej polície boli diela ukradnuté v skorých ranných hodinách vo štvrtok ráno.

Švédske médiá uviedli, že medzi ukradnutými dielami bolo 10 až 12 stolových bronzových sôch vyrobených Dalím. Odhadovaná hodnota sa pohybovala medzi 19 000 až 47 000 EUR). Meriajú až 50 centimetrov na výšku. Sochy, ktoré obsahovali niekoľko známych umelcových roztápajúcich sa hodín na strome, boli vystavené v Couleurovej galérii v centre Štokholmu.

„Je to hrozné, som zničený,“ povedal majiteľ galérie Peder Enstrom švédskej televízii SVT. "Usilovne som pracoval na usporiadaní tejto výstavy." Polícia uviedla, že do galérie sa dostali minimálne dvaja zlodeji, ktorí rozbili vstupné okno.

„Miesto činu bolo ohraničené, aby súdny znalec mohol vykonať examináciu,“ uviedla vo vyhlásení štokholmská polícia.

Diela boli vystavené v galérii ako súčasť 10-dňovej výstavy, ktorá sa mala skončiť v sobotu.

LÚPEŽNÝ TRAPAS STOROČIA: Stálo im to za to? (VIDEO)
Zlodeji sa v noci pokúsili kradnúť v obchodnom dome Eurovea, partia lupičov však vyšla naprázdno! Čítať ďalej
17 | 01 | 2020 | Žaneta Hurbanová