Šesťdesiat migrantov sa pokúsilo preraziť zábrany na hraniciach Maďarska
30 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

V utorok ráno sa na srbsko-maďarskom cestnom hraničnom priechode  Röszke stal vážny pohraničný incident, keď sa skupina migrantov pokúsila nelegálne a násilne vstúpiť na územie Maďarska. Informuje  portál Magyar Nemzet


Hovorkyňa policajného riaditeľstva Čongrádskej župy Szilvia Szabóová informovala, že  incident sa odohral okolo šiestej hodine, pričom migranti sa pokúsili preraziť plot na oboch stranách prístupovej cesty. Priechod bol v tom čase zatvorený. Ozbrojený člen bezpečnostnej služby trikrát vystrelil do vzduchu.


Policajná hliadka na mieste zadržala štyroch migrantov a ostatným zabránila v ilegálnom vstupe na maďarské územie. Polícia uzatvorila cestný priechod a jeho okolie, pričom neďaleký diaľničný priechod zostal otvorený.



Ministerstvo vnútra usporiadalo mimoriadnu tlačovú konferenciu

Podpredseda vlády a minister vnútra Sándor Pintér zvolal stretnutie, na ktorej sa zúčastnil aj predseda vlády Viktor Orbán.


Podľa poradcu predsedu vlády pre vnútornú bezpečnosť Györgya Bakondiho, v uplynulých týždňoch tlak migrantov na maďarské hranice smerom zo Srbska postupne narastal. V januári sa viac ako 3 400 ľudí  pokúsilo nelegálne vstúpiť do krajiny. Nočná udalosť bola očividným, násilným a skupinovým pokusom mladých mužov s viditeľnou organizáciou, konštatoval hlavný poradca.